Lupta femeii cu schimbările de la a doua tinerețe

Căsătorie

Lupta femeii cu schimbările de la a doua tinerețe

    • femeie citind rugăciuni
      Lupta femeii cu schimbările de la a doua tinerețe / Foto: Oana Nechifor

      Lupta femeii cu schimbările de la a doua tinerețe / Foto: Oana Nechifor

„Am 50 de ani şi am fost un om liniştit şi echilibrat. Acum, în legătură cu problemele de vârstă, nu mă mai recunosc: sunt nervoasă, plângăcioasă, nu mai dorm bine, nu am putere. În biserică, stau cu greu la slujbe. Ameţesc tot mai des, am friguri, transpir, nu mai am forţă să mă rog şi să fac treburile de acasă. Ce-i de făcut?”

Am 50 de ani şi am fost un om liniştit şi echilibrat. Acum, în legătură cu problemele de vârstă, nu mă mai recunosc: sunt nervoasă, plângăcioasă, nu mai dorm bine, nu am putere. În biserică, stau cu greu la slujbe. Ameţesc tot mai des, am friguri, transpir, nu mai am forţă să mă rog şi să fac treburile de acasă. Ce-i de făcut? (Cu respect, E.K.)

După cum aţi spus chiar dumneavoastră, la baza problemelor stau simptomele vârstei „deosebite” ale femeii. La această vârstă, din cauza schimbărilor hormonale, în organismul femeii se produc multe transformări. Cea de care vă plângeţi se întâlneşte destul de des, din păcate.

Întâi de toate, vreau să vă liniştesc. Cu timpul, toate acestea vor trece şi starea dumneavoastră se va îmbunătăţi. Este nevoie doar de răbdare şi timp. Nu sunteţi nici prima şi nici ultima. Nu trebuie să vă mai aşteptaţi să fiţi la fel de activă ca în tinereţe. Conflictul spiritual apare tocmai pentru că femeia încearcă să rămână la acelaşi nivel ca înainte, să se îngrijească de toate, dar aceasta e fie foarte greu de făcut, fie imposibil.

De aceea, liniştiţi-vă şi obişnuiţi-vă cu ideea că acum sunteţi un pic bolnavă. Vorbiţi mai des cu cei din casă. Dacă aveţi copii mari, acum ar fi tocmai timpul ca aceştia să vă ajute la treburile casnice.

În biserică este bine să vă alegeţi un loc cu mai puţini oameni, unde să aveţi mai mult aer. Toate pot fi organizate din timp, numai să nu intraţi în panică.

De asemenea, vă vor fi de folos ceaiuri din plante calmante. Este bine să mâncaţi miere, caise uscate, stafide şi să luaţi polivitamine. Vă mai amintesc de utilitatea plimbărilor în aer liber. Pe lângă acestea, mai există şi diverse preparate care îndepărtează manifestările dureroase ale perioadei climaterice.

Pe plan spiritual, este interesantă următoarea concluzie: în această perioadă, la femei se pot acutiza trăsăturile negative (păcatele, patimile). Să presupunem că femeia simţea mai înainte stări de angoasă şi iritare; acum, acestea devin din ce în ce mai reale, palpabile chiar, iar ea nu mai reuşeşte să se controleze ca înainte. Aveţi grijă, deci, şi să vă dea Dumnezeu sănătate şi pace sufletească.

(Dr. Dimitri Avdeev, Ioana Besedina, Femeia şi problemele ei: perspectiva psihiatrului ortodox, traducere din limba rusă de Eugeniu Rogoti şi Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2011, pp. 42-44)