Este bine ca un tânăr să-şi întemeieze familie în timp ce studiază?

Este mai bine să-şi concentreze toate puterile lui sufleteşti şi trupeşti la învăţătură, pentru a-şi termina fără prea multă osteneală studiile, după care se va rezolva şi problema aceasta. 

Dacă un tânăr are o oarecare cunoştinţă în perioada studiilor sale, este bine să-şi facă familie în timp ce studiază?

Oricât de bună ar fi cunoştinţa, cred că asta va fi în paguba studiilor lui. Chiar dacă ar afla partenera cea mai bună şi s-ar căsători, totuşi aceasta va fi un chin atât pentru femeia, cât şi pentru copiii lui. Este mai bine să-şi concentreze toate puterile lui sufleteşti şi trupeşti la învăţătură, pentru a-şi termina fără prea multă osteneală studiile*, după care se va rezolva şi problema aceasta. Căci de îi vor fi puterile împrăştiate, va fi mereu împărţit sufleteşte şi trupeşte. 

(Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, Viața de familie, traducere din limba greacă de Ieroschimonah Ştefan Nuţescu, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 31)

*Trebuie să ținem cont de timpul în care a trăit Sfântul Paisie, când foarte puțini tineri continuau studiile cu facultatea sau și mai mult de atât. În zilele noastre, când foarte mulți tineri merg la Facultate, și chiar și la Master, Doctorat, mai fac și o a-2-a Facultate, sfatul acesta nu mai poate fi aplicat întotdeauna, deoarece tinerii ar ajunge la o vârstă prea înaintată pentru căsătorie.

De la același autor

Ultimele din categorie