Fasceita plantară, o cauză frecventă a durerii de călcâi

Stil de viaţă

Fasceita plantară, o cauză frecventă a durerii de călcâi

Fasceita plantară reprezintă inflamația unei benzi groase de țesut fibros care se întinde între osul călcâiului până la baza celor 5 degete. O avem alături de noi astăzi pe doamna doctor Ana-Maria Damaschin, medic primar recuperare medicală, medicină fizică și balneologie în cadrul Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Ce este fasceita plantară?

Fasceita plantară este o afecțiune cauzată de inflamarea, iritarea sau ruptura fascei plantare, un ligament puternic, lung și gros, ce suportă bolta tălpii piciorului. Fascia plantară este localizată imediat sub pielea tălpii și face legătura între călcâi și vârfurile degetelor piciorului. Atunci când, din diferite cauze, acest ligament este lezat, durerea și inflamarea apar la nivelul tălpii și în zona aproximală a călcâiului. Rolul fascei plantare este de a absorbi stresul și presiunea ridicată ce este exercitată zi de zi asupra tălpii picioarelor, însă atunci când aceasta devine excesivă, apare lezarea sau ruptura ligamentului.

Care sunt cauzele care duc la apariția fasceitei plantare?

Dintre cauzele care duc la această afecțiune ar fi activitatea fizică desfășurată constant pe suprafețe dure, alergarea pe distanțe lungi și alte sporturi care presupun o presiune mare pe călcâi și pe țesuturile din jur, obezitatea, în special kilogramele acumulate foarte rapid, purtatul de pantofi fără amortizare sau suport corespunzător, creșterea intensității sau duratei exercițiilor fizice, alergării sau mersului, probleme de mecanică ale picioarelor, tendon achilian îngust, activități profesionale ce implică statul în picioare pentru mult timp, vârsta, sarcina mai ales spre final și existența unor traumatisme, a unor afecțiuni inflamatorii la acest nivel, anterior apărute dureri.

Care sunt simptomele care îl trimit pe pacient la medic? De ce ajung pacienții în cabinetul dumneavoastră?

Primul simptom este durerea, durerea în zona călcâiului. Durerea este resimțită foarte tare la primii pași, după trezire, după perioade mai lungi de staționare sau ridicări pe vârfurile degetelor de la picioare, la ridicarea dintr-o poziție șezândă, la urcarea scărilor și ca urmare a unor exerciții fizice intense. De obicei, durerea afectează un singur picior. Nu apare noaptea, ceea ce o diferențiază de alte afecțiuni articulare, neurologice sau osoase ce se pot dezvolta la acest nivel.

Cum se pune diagnosticul de fasceită plantară la acei pacienți care se prezintă la dumneavoastră?

De obicei, după examenul clinic, care include inspecția, palparea zonei plantare a tălpii, observarea piciorului în ortostatism și în timpul mersului, și vom întreba de altfel, pacientul despre istoricul medical, activitatea fizică depusă și simptomele care sunt însoțite. Putem recomanda radiografie, RMN, dacă examenul clinic nu este suficient. Un examen RMN este necesar doar ca să ne asigurăm că durerea nu este cauzată de o altă problemă, cum ar fi o fractură de stres sau o problemă neurologică.

La ce tratament sunt supuși pacienții cu astfel de afecțiuni?

Tratamentul fasceitei plantare începe cu pași simpli – vom începe cu un tratament medicamentos antiinflamator, pe care îl vom administra timp de 5-7 zile. Apoi, vom recomanda tratament de recuperare care constă în fizioterapie cu toate procedurile pe care le putem efectua – laser-terapie, ultrasunet-terapie, electroterapie cu curenți de joasă frecvență, de medie frecvență și de înaltă frecvență. Totodată, putem efectua masaj al zonei plantare care reduce tensiunea la nivelul fasciei. Putem aplica gheață pe zona dureroasă 15-20 de minute de 3-4 ori pe zi sau putem efectua un masaj al zonei plantare cu gheață timp de 5-10 minute, ducând la ameliorarea semnificativă a durerii.

Totodată, este foarte importantă partea de gimnastică medicală, kinetoterapia, care se face doar sub îndrumarea unui kinetoterapeut. Un alt lucru important pe care-l recomandăm pacienților sunt inserțiile de pantof, care de obicei sunt o cheie pentru tratamentul de succes al fasciei de plantare. Acestea permit pacienților să-și continue activitățile de rutină fără durere. Suporturile de noapte, de altfel, sunt foarte eficiente. Sunt purtate pentru a menține călcâiul întins în timpul somnului. Pe lângă partea de tratament medicamentos oral, putem efectua și infiltrații locale cu soluție cu corticoizi.

Poate fi prevenită apariția acestei afecțiuni? Ce sfaturi aveți pentru pacienți?

Pentru o profilaxie a acestei patologii aș avea câteva sfaturi: scăderea în greutate, unde este cazul, bineînțeles, purtarea unor talonete care să înalțe bolta piciorului, repaus segmentar în perioadele dureroase, purtarea unei încălțăminte adecvate cu talpă ortopedică și cu toc jos sau mediu și evitarea mersului cu picioarele goale de suprafețe dure și/ sau denivelate.

 

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații, puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta AICI

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Citește despre: