(Foto) Cetatea Filipi – locul unde Sfântul Apostol Pavel a dat naștere primei comunități creștine din Europa

Locuri de pelerinaj

(Foto) Cetatea Filipi – locul unde Sfântul Apostol Pavel a dat naștere primei comunități creștine din Europa

Cetatea Filipi a fost un oraș antic din Macedonia orientală, situat în apropierea Mării Egee. Ruinele sale se află pe teritoriul actualei comune Krinides, care face parte din municipalitatea Kavala. Aici a fost botezată Lidia, prima femeie creștină din Europa. 

Cetatea a fost fondată în anul 358 î.H., de către regele Filip al II-lea Macedonul, tatăl lui Alexandru cel Mare. În timpul călătoriilor Sfântului Apostol Pavel, Filipi era o colonie romană, populată de veterani italici, şi avea aceleaşi drepturi ca şi oraşul Roma. Avea un senat propriu, iar locuitorii dețineau cetăţenie romană. Cetatea era considerată o mică Romă în regiunea Macedoniei. Având statut de colonie romană, oraşul era scutit de taxe şi se bucura de unele privilegii.

Prin cetate trecea Via Egnatia – un drum roman antic construit în secolul al II-lea î.Hr., ce trecea prin provinciile romane Iliric, Macedonia și Tracia, traversând un teritoriu care astăzi aparține statelor Albania, Macedonia, Grecia și Turcia (partea europeană). 

Cetatea Filipi este menționată în Sfânta Scriptură, Sfântul Apostol Pavel trimițând aici o epistolă – „Epistola către Filipeni”.

Citește despre: