(Foto) Pași de pelerin la Mănăstirea „Sfinților Părinți” din Insula Chios, Grecia

Locuri de pelerinaj

(Foto) Pași de pelerin la Mănăstirea „Sfinților Părinți” din Insula Chios, Grecia

Mănăstirea „Sfinților Părinți” din Insula Chios din Grecia își are originile de pe vremea Sfinților Cuviosi Nichita, Ioan și Iosif, ctitorii Mănăstirii Nea Moni din Chios. Acești cuvioși părinți din Chios au trăit în secolul al XI-lea. Părăsind lumea, s-au retras pe muntele Provateion din Insula Chios, nevoindu-se într-o peșteră, într-o asceză profundă, mâncând numai pâine și bând apă doar o singură dată pe săptămână. În urma unei minuni a Maicii Domnului au ctitorit Mănăstirea Nea Moni din Chios.

În 1688, schitul peșteră a fost dat călugărului Ieremia din Creta, care a reconstruit locul într-o mănăstire, cu adăugarea unei biserici și a chiliilor. În 1868, Starețul Pahomie din satul Elatia, a cerut și a primit clădirile nefolosite ale schitului pe care le-a renovat devenind astfel Mănăstirea „Sfinților Părinți” de astăzi, care este cea mai mare comunitate monahală din insula Chios. În deceniile primei jumătate a secolului al XX-lea, mănăstirea era cunoscută pentru hagiografia sa.

În curtea mănăstirii se află mormântul Sfântului Cuvios Pahomie, duhovnicul Sfântului Ierarh Nectarie și al Sfântului Cuvios Antim din Chios.

Citește despre: