Frumoasele tradiţii populare - Hanu Lenuţa Letisia
Din cele mai vechi timpuri, sărbătoarea românilor e plină de obiceiuri şi tradiţii. Românii sunt veseli, entuziaşti, plini de căldură, fie că sărbătoresc în familie sau între prieteni. Fiecare familie își are tradiţiile şi obiceiurile sale.
La sat întâlnim şi astăzi frumoasele tradiţii populare. În fiecare localitate există adevărate comori spirituale care se aseamănă sau diferă de la sat la sat şi de la familie la familie.
Colţişorul meu natal, satul Lipova, deşi un teritoriu mic, este mare prin tradiţiile sale. Oamenii satului cunosc tradiţiile şi obiceiurile, pe care le păstrează cu blândeţe şi puritate în fiecare an. Căldura Crăciunului şi a Anului Nou ajunge în sufletul fiecăruia şi se topeşte în sunetul de sărbătoare şi în mirosul de cozonaci cu aromă de portocale. Sunetul clopoţeilor şi zâmbetele copiilor anunţă sosirea lui Moş Crăciun, sosire care trezeşte mereu emoţii. În Ajunul Crăciunului colindele copiilor slăvesc Naşterea Domnului Iisus Hristos. În ziua Crăciunului, la noi în familie se atârnă un Crăciunel pe perete care va veghea de acolo timp de un an şi va aduce binecuvântare în familie şi spor în viaţa de zi cu zi.
Tradiţia şi obiceiurile de la noi fac ca timp de trei zile înainte de Anul Nou să fie bal în sat. În seara întâlnirii cu Noul An, copiii merg şi ură pe la casele celor ce îi primesc, pe la gazdele care le dau drept recompensă dulciuri şi bani. De asemenea, obiceiul de a ieşi în sat cu capra încă se păstreză şi transmite tuturor o stare de veselie.
În general, tradiţiile şi obiceiurile sunt ca nişte luminiţe care aprind în noi duhul sărbătorii.
Sărbători şi tradiţii - Pişta Marius Adrian
Sărbătorile de iarnă - Bobârnac Ştefana Gabriela
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro