Sărbători şi tradiţii - Pişta Marius Adrian
La noi în sat, pe 22 şi pe 23 decembrie, mama face cozonaci şi prăjituri. Cel mai mult mie îmi place când ne strângem în familie la bunica şi după aceea mergem la colindat pe la unchi şi la mătuşi.
Ne strângem toată familia, de la mic la mare, de la unchi şi mătuşi până la copiii lor. Acesta este de fapt spiritul CrăciunuluiPe 24 decembrie, dupa ora 4 şi jumătate, copiii merg din poartă în poartă cu colindul.
Când se apropie seara, merg pe la casele lor pentru că trebuie să fie prezenţi, la 10 şi jumătate seara, la Liturghia din noaptea de Crăciun. Liturghia este foarte frumoasă, mai ales că repetiţiile la corul bisericii se fac încă din advent, din postul dinaintea Crăciunului.
De Anul Nou, copiii merg cu capra, cu ursul sau cu pluguşorul. La urs sunt trei personaje: ursul, doctorul şi ţiganul; iar la capră, cei trei copii sunt: capra, ţiganul şi doctorul. De revelion, pe uliţă se aud pocnituri de petarde şi de artificii.
Eu provin din satul Galbeni, comuna Nicolae Bălcescu, judeţul Bacău. Satul meu este un loc foarte frumos, mai ales când e acoperit de „plapuma” albă a zânei iarna.
Sărbătorile de iarnă - Bobârnac Ştefana Gabriela
Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun - Flueraşu Roxana
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro