Frumusețea unui tezaur uitat

Prezentare de carte

Frumusețea unui tezaur uitat

Prefațez, oarecum, prin această prezentare de carte, ultimul Episod cu Mănăstirea Căldărușani de Duminică, de la Bucuria Credinței (TVR). Pentru că acolo am găsit/primit-o tocmai la terminarea filmărilor în Pinacoteca Ghenadie Petrescu de la Căldărușani. Una dintre cele mai frumoase surprize estetice, după Muzeul de Icoane de la Mănăstirea Agapia – nu pomenesc întâmplător locul, pentru că Grigorescu a deprins pictura la... Căldărușani.

Părintele Florin Șerbănescu – un nume de referință în cultura istorică modernă – ne oferă volumul Mitropolitul Primat Ghenadie Petrescu (1893-1896), Ctitor înnoitor al Mănăstirii Căldărușani (Ed. Basilica, București, 2018, 110 pg.). Statornic în susținerea culturii dar mare iubitor al canonicității slujirii sale Ghenadie Petrescu (1836-1918) a intrat în viața monahală la Căldărușani și remarcat îndată – ne spune în Cuvântul Înainte PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române – de către mitropolitul Nifon Rusăilă (1850-1875), cel de-al patrulea mitropolit-primat al Bisericii noastre a fost episcop la Argeș (1875-1893) și pentru doar trei ani (1893-1896) Mitropolit-Primat al României.

Intrat în conflict cu regalitatea și susținătorii ei – cazul ar merita detailat – este depus din scaun în 22 mai 1896 și exilat în condiții foarte înjositoare la Căldărușani (mănăstirea sa de metanie). Devenit ierah-stareț – îndată după ce nevinovăția sa i-au fost recunoscute a demisionat din funcție – Ghenadie Petrescu desfășoară între 1908-1915 o remarcabilă actiune de restaurare a locașului ce-l are drept re-ctitor dintâi pe Cuviosul Gheorghe de la Cernica, sălișteanul magnific care a restaurat în Duhul Sfânt Cernica și Căldărușaniul. Va sprijini o serie de artiști: Sava Henția, Vasile Georgescu ori Ion Bărbulescu. Îi sprijină prin comenzi și cumpărări de tablouri. Strânge o serie de obiecte de mare valoare artistică, picturi – rețin o remarcabilă pictură înfățisându-l pe Mitropolitul Andrei Șaguna, o bijuterie de lumină și culoare precum și tablourile unor dintre stareții de Duh ai Căldărușanilor prezentați într-o emoționant simplitate – opere de artă laică ori bisericească. Un proiect modern a repus Pinacoteca în valoare (amănunte ne sunt oferite de Arhim. Nectarie Șofelea, Exarh administrativ, pp. 11-12). Cu acest prilej, Părintele Florin Șerbănescu scrie această încântătoare repunere în temă a vieții și activității Vlădicului. Ne scrie despre Inițiativele Mitropolitului Primat Ghenadie Petrescu (1893-186) ca stareț al Căldărușanilor (1905-1918) (pp. 13-41) și despre Pinacoteca Mănăstirii Căldărușani (pp, 42-94).

O recuperare a spiritualității Mitropolitului Ghenadie sunt Cuvântarea acestuia din 23 Aprilie 1915 precum și descrierea Ceremoniei de reînhumare a osemintelor Mitropolitului din 29 octombrie 1961 (pp. 95-108) recuperate din Cartea de Aur a Mănăstirii Căldărușani, pierită în flăcări în 1991 prin grija autorului cărții, atent copist al textelor pe care ni le oferă citirii. O frumoasă reconstituire de icoană umană dăruitoare de Har.