Furia – o nebunie temporară
Furia şi mânia sunt patimi comune tuturor oamenilor. De la tresărirea necontrolată a inimii, până la răzbunarea sângeroasă, avem o paletă necuprinsă de manifestări în care fiecare om se regăseşte după sensibilitatea sa. Şi experienţa aceasta este atât de dureroasă!
Înţeleptul Seneca spunea: „Nimic n-a costat omenirea mai mult decât mânia. Urmările ei sunt crimele, otrăvirile, războaiele, incendiile şi cetăţile distruse”. Mânia este caracterizată iscusit drept o cursă neaşteptată şi o nebunie trecătoare de către Sfântul Vasile cel Mare, în lucrarea sa Cuvânt împotriva celor mânioşi.
Cine n-a simţit boldul ei arzător? Cine nu s-a tânguit pentru urmările ei neprevăzute? Furia şi mânia asunt patimi comune tuturor oamenilor. De la tresărirea necontrolată a inimii, până la răzbunarea sângeroasă, avem o paletă necuprinsă de manifestări în care fiecare om se regăseşte după sensibilitatea sa. Şi experienţa aceasta este atât de dureroasă!
Pentru omul credincios, şi cea mai mică reacţie la o jignire dreaptă sau nedreaptă a semenului înseamnă încălcarea poruncilor lui Dumnezeu, stingerea provizorie a iubirii, îndepărtarea harului dumnezeiesc din inimă şi stăpânirea duhului demonic.
(Glasul Sfinţilor Părinţi, traducere Preot Victor Mihalache, Editura Egumeniţa, 2008, p. 36)
„Omul se teme de multa lumină, de deschiderea Cerurilor, de veșnicie”
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro