Gândurile cele de-a stânga
Când îţi vine în minte o treabă pe care va trebui, de pildă, să o faci mâine, să-i spui gândului: treaba aceasta nu este pentru astăzi; mă voi gândi la ea mâine.
- Părinte, mă neliniştesc atunci când am de rezolvat o problemă, încât nici nu pot dormi.
- Problema ta sufletească sunt gândurile cele multe. Dacă nu ai avea aceste gânduri de multe feluri, ai putea da mult mai mult şi în ascultarea ta, şi în nevoinţele tale duhovniceşti. Ascultă un mod de a evita gândurile cele multe. Când îţi vine în minte o treabă pe care va trebui, de pildă, să o faci mâine, să-i spui gândului: treaba aceasta nu este pentru astăzi; mă voi gândi la ea mâine. De asemenea, când trebuie să hotărăşti într-o problemă, nu te chinui cu gândul să afli ceea ce este mai bun şi să amâni mereu. Alege ceva şi mergi înainte. Lasă după aceea pe Dumnezeu să se îngrijească de celelalte. Sileşte-te să eviţi scolasticismul, ca să nu-ţi ameţeşti mintea. Să faci ceea ce poti, cu mărime de suflet, să te mişti simplu şi cu multă încredere în Dumnezeu. Atunci când încredinţăm lui Dumnezeu viitorul şi nădejdile noastre, Îl obligăm într-un anume fel să ne ajute. Prin gândurile cele multe şi un om sănătos se netrebniceşte. Unul care suferă este îndreptăţit să le aibă dacă se mâhneşte. Însă cel care, fiind sănătos, se ameţeşte şi suferă din partea gândurilor de-a stânga, unul ca acesta este bun de legat. Să fie sănătos şi totuşi sa fie chinuit de gândurile lui?!
(Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovniceşti III- Nevoinţă duhovnicească, Editura Evanghelismos, Bucureşti 2003, p. 20)
Maica Domnului – smerenia care a încăput dumnezeirea
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro