Generozitatea – o condiție a reușitei
Generozitatea schimbă și percepția asupra timpului; îl face să pară mai lung și este mai plin de „întâmplări” frumoase, este mai bogat. Omul care dăruiește trăiește o stare de bine. Chiar și cele mai mici gesturi de dărnicie schimbă activitatea cerebrală a creierului și omul primește o stare bună, de curaj și de inspirație pentru a face și alte lucruri frumoase în jurul său.
Tema, lansată de tinerii de la ITOM (Întâlnirea Tineretului Ortodox din Moldova), este provocatoare. Sună bine și atrage atenția. Vrem cu toții să reușim. Dar cum poate fi generozitatea o condiție a reușitei!? Nu banii sunt principala condiție a reușitei? La școală ni se spunea că învățătura este lucrul cel mai important. Am auzit de zeci de ori profesorii, diriginta, părinții, spunând: „Luați și învățați dacă vreți să reușiți în viață!”. Alții spuneau: „Băi, nu faci nimic dacă nu ai o pilă. Un unchi, o cunoștință, pe cineva care să te recomande”. Acum, ni se propune spre meditație tema generozității ca fiind o condiție a reușitei în viață. „Interesant. Și noi credeam până la această întâlnire că a reuși este a primi, nicidecum a dărui”, ne spune unul dintre tinerii participanți. Dialogurile din cadrul sesiunilor de lucru pe echipe ale celor 1300 de tineri, au scos la lumină multe concluzii folositoare pentru viața lor. Haideți, în câteva minute, să le trecem în revistă.
Am convenit cu toții că generozitatea se învață în familie. Acolo învățăm de mici să dăm din ceea ce avem și apoi, și din ceea ce nu avem. Oamenii darnici sunt cei care, în vremea copilăriei, i-au văzut pe părinții lor dăruind. Omul generos se aseamănă lui Dumnezeu. Dumnezeu nu pune nimic deoparte, nu păstrează nimic pentru El. Nu putem noi primi cât oferă Dumnezeu. Nu suntem pregătiți să primim tot ceea ce ne oferă Dumnezeu. Dumnezeu a dăruit și dăruiește, nu cum o fac oamenii ci a dat dintotdeauna ce a avut mai de preț: „Căci atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică”[1]. Tuturor ne plac oamenii generoși și ne sunt dezagreabili oamenii zgârciți, care țin doar pentru ei. Când un om bun pleacă în altă localitate sau trece la cele veșnice, lasă un gol în urma lui. Oamenii își aduc aminte de el cu drag, povestesc despre el, îl dau ca exemplu de om de omenie.
Dar de ce este generozitatea una dintre condițiile reușitei în viață? Sunt cercetări care arată faptul că generozitatea favorizează formarea de legături puternice între oameni, creează relații de încredere, îmbunătățește comunicarea cu cei din jur, creează oportunități și deschide noi perspective mai ales la locul de muncă. Companiile mari, pentru a crește eficiența muncii și profitul economic au creat în interiorul lor asociații de binefacere prin care desfășoară proiecte caritabile. În multe locuri de muncă, la interviul de angajare, candidații sunt întrebați dacă au făcut sau fac activități de voluntariat. Managerii știu că oamenilor generoși le pasă, că pot face echipă, că sunt atenți la bunurile și resursele companiei și nu le risipesc.
Generozitatea schimbă și percepția asupra timpului; îl face să pară mai lung și este mai plin de „întâmplări” frumoase, este mai bogat. Omul care dăruiește trăiește o stare de bine. Chiar și cele mai mici gesturi de dărnicie schimbă activitatea cerebrală a creierului și omul primește o stare bună, de curaj și de inspirație pentru a face și alte lucruri frumoase în jurul său.
O concluzie importantă a Întâlnirii tinerilor a fost și aceea că generozitatea nu înseamnă doar a face binele din când în când, a face câteva gesturi izolate, cu diferite prilejuri, ci ea este un mod de viață. Pentru creștin, a fi sprijin celui ce este în nevoie face parte din viața lui. Generozitatea se manifestă spontan și natural. Ea nu poate fi mimată, ea este. Oamenii generoși nu țin discursuri despre dărnicie, ei sunt prezenți și acționează.
Dincolo de beneficiile pe care le aduce generozitatea în carieră sau în viață, tinerii de la ITOM au înțeles că lecția despre generozitate este despre cum să fim atenți la cei din jurul nostru. Omul atent și sensibil, dăruiește nu doar din ceea ce are, ci mai ales din ceea ce este. Generozitate este și o prezență binevoitoare, este a zâmbi, a fi politicos, a fi amabil, a spune mulțumesc, a lăsa loc și celuilalt să se exprime. A vorbi doar despre noi și despre proiectele sau problemele noastre, este egoism. Omul bun oferă și când este obosit, și când nu are timp, și când nu mai are ce... Acesta este modul lui de a fi. Să fii generos înseamnă și să poți vedea calitățile celuilalt și să vorbești despre ele. Să fim „zgârciți” în a vedea defectele oamenilor.
Un nivel superior al generozității se arată în capacitatea de a primi. Omul nobil știe să dăruiască dar știe și să primească. Nu se frăsuiește, nu refuză atrăgând atenția ci cumpănește și acceptă natural atunci când se cade să primească. Mândria ne împiedică uneori să acceptăm semnul de iubire sau de bucurie al cuiva. Nu lăsa o mână întinsănici când îți cere dar nici când îți dă, spune o vorbă românească.
Dărnicia presupune și înțelepciune. Este bine să știm cui să dăm, când să dăm, ce să dăm, cât să dăm. Darul nu se dă cu carul! Sunt părinți care le-au cumpărat copiilor mașini cu care aceștia și-au pierdut viața în accidente, sau le-au oferit bani prea mulți și aceștia le-au adus numai necazuri.
În timpul dialogurilor tinerii au exprimat și gândul că, atunci când nu avem bani sau altceva material de oferit, putem oferi priceperea și cunoștințele pe care le-am dobândit în vremea tinereții. Un medic poate oferi consultații gratuite, un profesor, meditații pentru elevi, un constructor sau un arhitect poate ajuta cu sfatul. Omul pregătit are de unde să dăruiască. Ca să poți fi generos, trebuie mai întâi să fii harnic.
Bine-ar fi să ne întrebăm în fiecare zi: ce-am făcut bun pentru ceilalți astăzi sau ce-aș putea face de acum? Am ajutat pe cineva? Pot aduce o bucurie cuiva? Cu toții putem oferi ceva frumos: o urare, un zâmbet, un cuvânt de încurajare, o pâine, o carte împrumut, o rugăciune, puțin timp din timpul nostru, adică puțină răbdare pentru a asculta pe cineva.
După aceste zile frumoase petrecute împreună în cadrul evenimentului ITOM – 2023, am înțeles mult mai bine, și cei tineri și adulții, de ce generozitatea este o artă și care sunt beneficiile ei. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
[1] Ioan, 3, 16.
Dregătorul și porunca (Luca 18, 18-27)
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro