Hipertiroidism – cauze, simptome, diagnostic și tratament
Disfuncțiile glandei tiroidei se pot manifesta în două feluri: fie prin carență (hipotiroidism) sau printr-un exces de funcție (hipertiroidism). Andreea-Nicoleta Dumitrașcu, medic specialist endocrinologie în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor, ne prezintă informații importante cu privire la hipertiroidie.
Ce se înțelege prin hipertiroidie?
Hipertiroidia reprezintă funcția în exces a glandei tiroide și se poate prezenta clinic sub mai multe forme, toate având în comun încărcarea organismului cu hormoni tiroidieni. Aceștia, depășind un prag limită, determină apariția unor simptome caracteristice, al căror ansamblu se definește prin termenul de tireotoxicoză.
Unde este localizată glanda tiroidă și ce rol are pentru organism?
Tiroida este o glandă endocrină unică, situată în regiunea cervicală anterioară, în jumătatea inferioară a gâtului, lateral față de trahee.
Are forma literei H, fiind alcătuită din doi lobi uniți printr-un istm. Lobul drept este de regulă mai mare decât cel stâng, mai bogat vascularizat și cu tendință mai mare de creștere în cadrul unei măriri difuze a tiroidei.
Glanda tiroidă este compusă din celule tiroidiene (tireocite), care produc hormonul tiroidian. Hormonii tiroidieni au un efect de activare asupra metabolismului celular și influențează astfel întregul organism în diverse moduri.
Cine este expus riscului de hipertiroidism?
Factorii care cresc riscul apariției hipertiroidismului sunt:
- sexul feminin – la femei, hipertiroidismul este mai frecvent decât la bărbați;
- vârsta – boala Basedow-Graves apare de obicei la persoane tinere, pe când gușa nodulară toxică apare la persoane în vârstă; hipertiroidismul poate să apară totuși la orice vârstă (chiar și la copii);
- perioadele în care există modificări ale hormonilor sexuali (pubertate, sarcină, menopauză);
- istoric familial de autoimunitate tiroidiană: același lucru este valabil și pentru persoanele care au în familie rude de sânge diagnosticate cu tiroidită autoimună (Hashimoto, Basedow-Graves) sau alte boli autoimune;
- prezența altor boli autoimune: la un pacient cunoscut deja cu alte boli autoimune (vitiligo, artrită reumatoidă, diabet zaharat de tip 1, boala Adisson, lupus eritematos sistemic, anemie Biermer), există un risc mai mare de apariție a bolii Basedow-Graves;
- administrarea de cantități mari de iod: alge marine, suplimente de alge marine, iodură de potasiu, amiodaronă, substanțe de contrast iodate;
- fumatul.
Care sunt cauzele hipertiroidiei?
Termenul de tireotoxicoză ni se pare preferabil celui de hipertiroidie, pentru că nu orice exces de hormoni tiroidieni înseamnă numai decât o hiperfuncție a glandei tiroide. Astfel, există tireotoxicoza determinată de hipertiroidism-hipertiroidism primar care cuprinde formele – boala Graves Basedow, gușa multinodulară toxică, adenom toxic, hipertiroidism secundar prin exces de TSH (adenom hipofizar secretant de TSH-tireotropinom), hashitoxicoză, prin țesut tiroidian ectopic (struma ovarii, metastaze funcționale al c. Tiroidian).
Tireotoxicoza fără hipertiroidie – în contexul unei tiroidite subacute (eliberare hormon tiroidian stocat – distrugerea tireocitelor prin inflamație); tireotoxicoza iatrogenă – administrare de hormoni tiroidieni exogeni; tireotoxicoza iod-indusă (administrare în anumite circumstanțe a preparatelor de iod – substanța de contrast, amiodarona, interferon).
Care sunt simptomele hipertiroidiei?
Manifestările clinice variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi: vârsta, sexul pacientului, comorbidități asociate, durata bolii și cauza.
Simptomele declarate sunt pe cât de numeroase, pe atât de variate: nervozitate, neliniște, palpitații, insomnii, pierdere în greutate (cu apetit păstrat), astenie fizică, tremurături fine ale extremităților, scaune frecvente, transpirații abundente, tahicardie, accelerarea tranzitorie a creșterii la copil, senzația nespecifică „de nod” în gât.
Bolnavul semnalează instalarea rapidă, uneori bruscă, a acestor simptome, precum și intensificarea lor progresivă. Există și forme de „hipertiroidie apatică” mai ales la adultul mai în vârstă, când nu prezintă aceste simptome specifice, ci mai degrabă simptome cardiace: puls mărit, neregulat, durere în piept, hipertensiune arterială.
Cum se pune diagnosticul de hipertiroidie?
Dacă aveți mai multe din simptomele amintite, indicat este să mergeți la medic. După anamneză, medicul va recomanda determinarea markerilor tiroidieni (TSH, FT3 și FT4), ceea ce ajută la stabilirea modului de funcționare a tiroidei. Este necesară, în continuare, și efectuarea unei ecografii a glandei tiroide (reprezentarea structurii glandei tiroide). Dacă este cazul se recomandă și efectuarea unei scintigrafii tiroidiene (reprezentarea funcționării glandei tiroide). Toate acestea vor ajuta la stabilirea unui diagnostic.
Cum se efectuează tratamentul?
Metodele terapeutice utilizate în tratarea hipertiroidismului au ca principal scop anularea producției excesive tiroidiene, combaterea efectelor metabolice ale hormonilor tiroidiene și a simptomatologiei pacientului și sunt reprezentate de către:
- Antitiroidiene de sinteză – blochează capacitatea glandei tiroide de sinteză hormonală;
- Tratamentul cu iod radioactiv, utilizat pentru distrugerea unei părți semnificative din glanda tiroidă cu reducerea producției de hormoni, prin administrare orală a compusului;
- Betablocante utilizate pentru ameliorarea simptomatologiei cardiace întâlnite în hipertiroidism (nu au efect asupra sintezei hormonale);
- Tratamentul chirurgical al hipertiroidismului se practică prin îndepărtarea parțială sau totală a tiroidei urmată de administrarea medicației de substituție (în cea de a doua situație) pentru tot restul vieții.
Un sfat de final, vă rugăm!
Stilul de viață este important dacă se urmărește o scădere a factorilor de risc pentru hipertiroidism. Acesta include o dietă echilibrată, suplimente nutritive (dacă este necesar: seleniu, zinc, calciu, vitamina D), exerciții fizice regulate. Este importantă, de asemenea, renunțarea la fumat și evitarea stresului.
Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).
Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=5y100tpUBx4
Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepsicopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/