Hram 2023: Moaștele Sfintei Parascheva au fost scoase spre închinare. Mii de pelerini din toată țara sunt așteptați de astăzi la Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Hram 2023: Moaștele Sfintei Parascheva au fost scoase spre închinare. Mii de pelerini din toată țara sunt așteptați de astăzi la Iași

Și în acest an, sărbătoarea cea binecuvântată a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei debutează cu tradiționala rânduială a așezării raclei cu moaștele Sfintei Parascheva în baldachinul ridicat în curtea Catedralei Mitropolitane. Sâmbătă dimineața, 7 octombrie, racla cu moaștele Ocrotitoarei Moldovei a fost scoasă de către un sobor de preoți și diaconi, în prezența Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Începând de astăzi, mii de pelerini din toată țara, precum și din întreaga lume ortodoxă, sunt așteptați la Iași pentru a se ruga celei care de 382 de ani binecuvintează ținuturile noastre.

O frumoasă tradiție păstrată de mulți ani în istoria Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași a fost împlinită  și anul acesta, cu prilejul hramului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Racla cu moaștele Sfintei a fost purtată pe umeri de un sobor de 32 de preoți, și a fost depusă spre închinare miilor de pelerini care sosesc la Iași în această perioadă. Anul acesta, ziua de 7 octombrie a reprezentat momentul scoaterii sfintelor moaște din Catedrala Mitropolitană și așezarea lor în baldachinul special amenajat și împodobit cu flori, situat în fața Căminului preoțesc „Sfântul Gheorghe”. 

Iată că astăzi ieșim cu sfintele moaște afară, iar Biserica se lărgește, întreaga curte a Mitropoliei. Se lărgește pentru că mare este credința celor care vin să o cinstească pe Sfânta Parascheva. Vom împlini astăzi un mic pelerinaj în jurul catedralei, așa cum o facem atunci când sfințim Biserica. De data aceasta, primenind locul, primenindu-ne pe noi înșine, pentru că prin întâlnirea cu sfintele ei moaște ne împărtășim realmente de sfințenia și de puterea care le-a făcut nestricăcioase. O facem cu nădejde, ca viața noastră să devină pătrunsă de Lumina Învierii, așa cum ele au devenit de Lumina nestricăciunii, nu doar să ne fie mai bine, nu doar să fim feriți de criză și de boli, și mai ales în acestea, Domnul este cu noi. Aceste zile sunt pline de bucurie, când pelerini din toată țara își uită de grijile lor și de cele ale chivernisirii lor sau, mai degrabă, neuitându-le vin să se umple de bucuria sărbătorii pe care Domnul a împlinit-o. În aceste zile vădim moaștele Sfintei Parascheva ca semn de nestricăciune, ca semn de lucrare a lui Dumnezeu în istorie, pentru că Domnul ne vestește că va fi cu noi până la sfârșitul veacurilor, iar noi, împreună cu sfinții, suntem chemați ca această așteptare să o lucrăm cu înțelepciune. „Aștept învierea morților”, aceasta nu înseamnă o așteptare pasivă, ci o lucrare că așteptarea presupune o pregătire a unei călătorii, a unei împliniri. Toată viața noastră stă sub semnul acestei așteptări și creștem în înțelegerea lucrării lui Dumnezeu în lume și în descoperirea Lui așa cum sfinții au descoperit. Să ne ajute bunul Dumnezeu ca acest pelerinaj de bucurie, această procesiune în jurul Bisericii să ne arate și pe noi locașuri sfinte ale lui Hristos, așa cum Sfânta Parascheva a devenit, însuflețiți fiind cu gând luminos, cu gând de bunăvoință, pentru că atunci când suntem binevoitori unul către altul, împlinim voia lui Dumnezeu și se descoperă în noi roada credinței, roada dragostei de care vestește Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Galateni, capitolul 5, că «roada Duhului aceasta este dragostea, bunătatea, bunăvoința, credința, împotriva unora ca acestora nu este lege». Așa să ne ajute Dumnezeu și acest pelerinaj început astăzi să fie unul de bucurie și de împlinire, a mărturisit PS Nichifor Botoșăneanul înainte de scoaterea sfintelor moaște din catedrală.

Programul slujbelor de la Catedrala Mitropolitană continuă de la ora 7.00 cu Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfântului Ierarh Andrei Criteanul. Răspunsurile la Utrenie vor fi date de corul „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane, iar la Sfânta Liturghie, de corul „Sfântul Nectarie” al Parohiei „Sfântul Nectarie din Iaşi. Slujba va fi oficiată de PS Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

350.000 de persoane sunt așteptate zilele acestea la Iași

Potrivit informațiilor transmise de Jandarmeria Română, pentru această perioadă se estimează participarea a aproximativ 350.000 de persoane, din care aproximativ 20.000 vor participa la procesiunea „Calea Sfinților”, care va avea loc mâine, 08 octombrie, iar aproximativ 90.000 de persoane vor fi prezente în data de 14 octombrie. Totodată, aproximativ 100.000 de credincioși vor participa în această perioadă la slujbele religioase și alte activități conexe pelerinajului, desfășurate în spațiul public.

Pentru a evita aglomerarea de persoane, ca în fiecare an, s-a realizat un culoar unic de acces destinat pelerinilor, pe traseul: Catedrala Mitropolitană - str. Arhitect G.M. Cantacuzino - str. Iordache Lozonschi - str. Cloșca - str. Petru Movilă - str. Uzinei - str. Morilor - str. Alexandru Ipsilanti Vodă - str. Sfântul Andrei - str. Iancu Bacalu - Bulevardul Regele Ferdinand I al României.

„Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!”

La 13 iunie 1641, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva ajungeau în Iaşi. Domnul Vasile Lupu şi toată suflarea capitalei aşteptau la podul Bahluiului, cu lumânări în mână şi lacrimi de bucurie în ochi, darul lui Dumnezeu pentru Moldova. Clopotele bisericilor Iaşului răsunau până departe, iar clerul în frunte cu mitropolitul cărturar Varlaam Moțoc a primit pe umeri odorul, din mâna delegaţilor Patriarhiei Ecumenice: Ioanichie al Iracliei, Partenie al Adrianopolei şi Teofan al Paleon-Patronului. Gazdă primitoare a Sfintei a fost, pentru multă vreme, biserica pe atunci nouă, cu hramul închinat Sfinţilor Trei Ierarhi. Aici, în fiecare an, pe 14 octombrie, moldovenii îşi cinsteau ocrotitoarea şi mângâietoarea. Sfintele moaşte au stat până la 26 decembrie 1888, când au fost scăpate prin minune de un incendiu şi, apoi, transferate în noua Catedrală Mitropolitană din Iaşi, unde se află şi astăzi.

Vă invităm să accesați și:

(Video) A început hramul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei 2023: Sfânta Parascheva își așteaptă pelerinii