Sfânta Parascheva cheamă credincioșii aproape de ea

Bolnavi, săraci, studenţi, oameni cu necazuri au cerut ajutorul Cuvioasei Parascheva, iar Sfânta a fost grabnic ajutătoare. Până la hramul întregului oraş, care va avea loc pe data de 14 octombrie, vom povesti zilnic din minunile Cuvioasei, minuni care ne-au fost relatate de monahii de la Catedrala mitropolitană, care stau lângă racla Sfintei Parascheva, sau chiar de credincioşi.

Maica Eufimia de la Catedrala mitropolitană simte că a fost adusă de la Mănăstirea Suceviţa chiar de Sfânta Parascheva. Înainte de a se călugări, timp de aproximativ 20 de ani, adică de prin anii 1970, maica nu a lipsit de la nici un hram al Cuvioasei. În anul 1990 a fost călugărită şi a rămas la Mănăstirea Suceviţa. Dar şi aşa a continuat să fie, în fiecare an, pe data de 14 octombrie, alături de Sfântă. „Într-un an, de hram, un părinte a intrat în vorbă cu mine şi m-a întrebat de unde sunt, cum de am venit aici? M-am închinat ziua la Cuvioasă, iar noaptea am mers de am dormit undeva. A doua zi m-a văzut părintele si m-a întrebat pe unde am fost, unde am înnoptat. Mi-a spus că ar fi trebuit să nu dorm, ci să stau lângă Sfântă.  M-am întristat atât de mult că nu am făcut ce trebuia. Parcă m-a durut în inimă că nu am putut fi alături de ea”, a povestit maica Eufimia. La un an după călugărie, Cuvioasa Parascheva a chemat-o pe maică la Iaşi. Din anul 1991, măicuţa nu a mai fost nevoită să străbată Bucovina pentru a se închina Sfintei. Ea îşi petrece fiecare zi alături de Cuvioasa Parascheva. „Nici nu mai pot să număr de câte ori am primit ajutorul ei. La hramuri am cele mai mari emoţii, pentru că este multă lume. Sunt oameni cu bune intenţii, dar sunt şi care încearcă să te păcălească. Nu e uşor”, a adăugat măicuţa Eufimia, care din anul 1997 are ascultare la pangarul Catedralei mitropolitane.

De la Andreea C. am aflat că a simţit aceeaşi chemare din partea Sfintei Parascheva. Cu ceva ani în urmă a trebuit să aleagă între a da admiterea la o facultate din Iaşi sau la una din Sibiu. Deşi ştia că zona Sibiului este mai bogată şi că şansele la admitere ar fi mai mari, nu a avut inima să plece atât de departe. „Primul gând a fost acela că nu voi mai putea veni atât de des la Cuvioasa Parascheva. Am simţit că vrea să rămân lângă ea. Am luat la facultate în Iaşi, iar acum mă bucur de ajutorul Cuvioasei în tot ceea ce fac, dar în special la examene”, a spus tânăra.

De la un părinte care până acum zece ani a fost slujitor al Catedralei mitropolitane am aflat că s-a bucurat de aceeaşi chemare din partea Cuvioasei. Acum este slujitor tot la o biserică al cărei hram este sărbătoarea Sfintei Parascheva.

Ultimele din categorie