Icoana Maicii Domnului din paraclisul Schitului Pocrov
Una dintre copiile icoanei făcătoarei de minuni a Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la Mănăstirea Neamț se găsește în micul paraclis de iarnă al Schitului Pocrov. Această icoană este un odor cu o încărcătură duhovnicească deosebită pentru Schitul Pocrov, dar care dezvăluie și un amănunt legat de istoria acestui locaș monahal întemeiat, în anul 1714, de către Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin.
Inscripția în caractere chirilice de pe reversul icoanei ne arată că: „Această sfântă icoană s-au dat de mine, păcătosul între ieromonahi Irodion, la paraclisul din Pocrov, unde se prăznuește Adormirea Maicii Domnului – 1842, 8 mai”. Acestă însemnare indică faptul că paraclisul inclus în „Casa Egumenească”, ridicată în anul 1847 prin osteneala schimonahului Nicanor Tudori și prin contribuția altor donatori, a fost fondat la o dată anterioară. Însă, din cauza trecerii timpului, a avut nevoie de o înnoire, fiind mărit și înclus într-un corp de chilii.
În anul 1924, viețuitorii schitului, pentru a proteja icoana, au îmbrăcat-o cu o ferecătură din alpaca – un aliaj inoxidabil de nichel, cupru și zinc. La data de 30 noiembrie 2010, în timpul incendiului care a mistuit „Casa Egumenească” și paraclisul „Adormirea Maicii Domnului”, icoana a fost salvată de către călugări și așezată în micul paraclis de iarnă reamenajat în casa monahală din fața bisericii mari.
De-a lungul timpului nu s-au consemnat mărturii legate de puterea spirituală a acestei sfinte icoane a Maicii Domnului, cu toate că au existat. Însă, arhimandritul Vasile Vasilache, cel care a fost egumen al Schitului Pocrov între anii 1949-1959, relatează un fapt minunat. În timp ce se ruga Maicii Domnului în fața acestei icoane, părintele martir Haralambie Vasilache a fost învăluit de o lumină cerească revărsată din chipul Maicii Domnului. A înțeles, mai apoi, că mângâierea aceasta i-a dăruit-o Preasfânta Fecioară ca întărire în credință pentru că, la scurt timp, el și fratele său, părintele Vasile, au fost arestați și închiși în temnițele comuniste.
Icoana Maicii Domnului „Înjunghiata” (Esfagmeni) de la Vatoped
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro