Icoana Maicii Domnului „Pantonhará” din Zakynthos
Pentru a arăta bucuria lor față de ajutorul Maicii Domnului, monahii au numit icoana Maicii Domnului din mănăstire „Pantonhará” (Bucuria tuturor).
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Pantonhará (secolul XV) a fost aşezată, mai întâi, în katholikonul Mănăstirii Strofadelor, ce se afla atunci pe o mică insulă, la sud de Zakynthos (Zante).
Tradiția spune ca împărăteasa bizantină Irina Laskaris, fiica împăratului Teodor I (1204-1222) şi soţia lui Ioan al III-lea Ducas Vatatzes (1222-1254), trecând cu vasul său pe lângă insula ionică Zakynthos, a oprit pe mica insulă Strofade şi a mers la mănăstirea de aici, unde s-a rugat Maicii Domnului pentru vindecarea surorii ei. Maica Domnului a răspuns rugăciunilor împărătesei și i-a tămăduit sora.
Împărăteasa s-a întors pe insulă și a mărturisit călugărilor minunea, făgăduind să le ofere sprijinul în tot ceea ce vor cere. Călugării au cerut atunci să se construiască o mănăstire-cetate, pentru a se putea apăra de piraţi. Împărăteasa Irina şi-a ţinut promisiunea şi a construit mănăstirea.
Pentru a arăta bucuria lor față de ajutorul Maicii Domnului, monahii au numit icoana Maicii Domnului din mănăstire „Pantonhará” (Bucuria tuturor). În 1716, din cauza numeroaselor incursiuni ale piraţilor, monahii din Mănăstirea Strofadelor au mutat în Zakynthos moaştele Sfântului Dionisie, dimpreună cu icoana Maicii Domnului „Pantonhará”.
Astăzi, pelerinii se pot închina icoanei Maicii Domnului „Pantonhará” în Mănăstirea Strofadelor şi a Sfântului Dionisie din Zakynthos.
Icoana Maicii Domnului de la Mahairas Ciprului (Mahairiotissa)
Icoana Intrării în biserică a Maicii Domnului
Realizat deCitește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro