Imnul „Lumină lină” – dogmă a Sfintei Treimi

Taine, ierurgii, slujbele Bisericii

Imnul „Lumină lină” – dogmă a Sfintei Treimi

„Lăudam pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Dumnezeu” este miezul cântării, cuprins în slujba vecerniei.

Învățătura despre Sfânta Treime, Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt – un singur Dumnezeu, întreit în Persoane, dar unic în ființă – este principala învățătură a religiei creștine.

Încă din primele zile ale Bisericii, acest adevăr a fost mărturisit de către Sfinții Apostoli, moștenire lăsată primelor comunități creștine. Mai târziu, Sfinții Părinți au lămurit, în scrierile lor, învățătura despre Sfânta Treime. Însă, mai înainte de a apărea tratatele de teologie dogmatică, simplii credincioși au mărturisit adevărul despre Sfânta Treime, în rugăciunile lor.

Astfel, cel mai vechi imn liturgic cunoscut, care este prezent până astăzi în slujbele bisericii, e cântarea „Lumină Lină”. Un imn care are în mijlocul său mărturisirea Sfintei Treimi. „Lăudam pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Dumnezeu” este miezul cântării, cuprins în slujba vecerniei. Istoricii apreciază acest fragment al cântării a fi prima mărturisire istorică a Sfintei Treimi, cu mult înainte de doxologia mică „Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh”.