Implicați copilul în stabilirea regulilor din familie

Dacă copilul a luat parte la elaborarea unei anumite reguli, el se va strădui să facă în aşa fel încât regula să nu fie încălcată – dar dacă regula i-a fost impusă de sus, este foarte probabil că va încerca totuşi să o încalce.

Daţi-le tuturor posibilitatea să se exprime. Dacă copilul a luat parte la elaborarea unei anumite reguli, el se va strădui să facă în aşa fel încât regula să nu fie încălcată – dar dacă regula i-a fost impusă de sus, este foarte probabil că va încerca totuşi să o încalce.

Întăriţi noile reguli de comportament în interiorul familiei. Dacă regula spune: „nici un fel de bătăi”, pedeapsa disciplinară pentru încălcarea ei trebuie să fie oprirea temporară a oricărui joc. Aceasta este o metodă foarte eficace.

Când copiii încep să se bată, părinţii trebuie să le spună: „În casa asta nu sunt permise bătăile. Tu aşază-te aici, iar tu dincolo”. Scaunele trebuie să fie lipite de perete şi dispuse în aşa fel încât copiii să nu se vadă unul pe celălalt. Aşteptaţi cinci minute, apoi discutaţi cu copiii despre cearta lor. În acel moment ei se vor fi liniştit deja, probabil – este timpul potrivit pentru a analiza alternativele raţionale pentru certuri.

(Viaţa de familie, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, Bucureşti, 2009, p. 87-88)

Ultimele din categorie