Importanța cultului în viața religioasă ortodoxă
Esența Ortodoxiei se experiază și se trăiește prin participarea la formele, tradițiile, datinile și instituțiile ei de cult, astfel încât ea se caracterizează și se definește prin cultul ei.
Cultul divin creștin ortodox este caracterizat prin frumusețea, bogăția și adâncimea, precum și prin valoarea lui catehetică, constituind un tezaur de mare preț al Bisericii noastre. El deține un rol important în viața religioasă a credincioșilor. Creștinismul ortodox se definește prin trăirea și practicarea formelor de cult, care au fost și rămân izvorul de căpetenie al evlaviei și al religiozitații ortodoxe.
Esența Ortodoxiei se experiază și se trăiește prin participarea la formele, tradițiile, datinile și instituțiile ei de cult (botezul copiilor, cununia tinerilor, spovedirea și împărtășirea, cultul morților, marile sărbători creștin: Paștile, Crăciunul, Boboteaza, Rusaliile), astfel încât ea se caracterizează și se definește prin cultul ei. Cultul divin reprezintă însăși Tradiția vie a Bisericii, adică spiritualitatea sau viața ei religioasă, în necontenită trăire și mișcare, sub călăuzirea și adumbrirea harului Sfântului Duh.
(Pr. Prof. Univ. Dr. Ene Braniște, Liturgica Generală, vol. I, Editura Basilica, București, 2015, p. 124)
Sâmbăta – ziua pomenirii morților
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro