Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a vizitat Patriarhia Georgiei
În perioada 12-19 martie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a vizitat, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Ștefan, Mitropolit de Tsageri și Lentekhi, Biserica Ortodoxă a Georgiei.
Principalul obiectiv a fost vizitarea eparhiei de Tsageri și Lentekhi și cinstirea binecuvântatelor moaște ale Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul, care se păstrează în mănăstirea ce-i poartă numele, de la marginea orașului Tsageri, descoperite în anul 2010, a căror autenticitate a fost pe deplin dovedită. Mitropolitul Ștefan este cunoscut și ca organizator al unui colocviu internațional dedicat Sfântului Maxim Mărturisitorul, ce se desfășoară în Tbilisi și Tsageri din doi în doi ani, ajuns la a VII-a ediție.
În seara zilei zilei de 12 martie 2018, Înaltpreasfințitul Teofan l-a vizitat și a primit binecuvântarea Sanctității sale Ilia al II-lea, Patriarh-Catolicos al Bisericii Ortodoxe a Georgiei, care în peste 40 de ani de patriarhat a reușit să dea o nouă strălucire Bisericii Apostolice a Georgiei, mai ales în anii ce au urmat ieșirii Republicii din Uniunea Sovietică și recăpătării independenței.
Au fost vizitate mai întâi obiective ale capitalei Tbilisi, între care se remarcă noua catedrală patriarhală închinată Sfintei Treimi, simbol al renașterii naționale georgiene, ridicată după 1990 și sfințită în 2003, dar și vechea catedrală patriarhală Sioni, care păstrează până astăzi crucea Sfintei Nina cea Întocmai-cu-Apostolii. Mitropolitul Moldovei a vizitat apoi orașul Mtskheta, vechea capitală a Georgiei, cu cele două obiective importante ale sale. Primul este Catedrala Svetiskoveli, ce păstrează îngropată sub o coloană în interiorul său, potrivit Tradiției, cămașa necusută a lui Hristos, iar al doilea este Mănăstirea Samtavro, locul unde s-a nevoit Sfânta Nina, dar care păstrează și mormintele Sfinților Regi Mirian și Nana, creștinătorii din secolul al IV-lea ai poporului georgian. Tot aici odihnește Sfântul Gavriil cel Nebun pentru Hristos, cel mai important și iubit sfânt georgian contemporan.
În cadrul pelerinajului, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei s-a întâlnit cu alți ierarhi georgieni, ale căror eparhii le-a vizitat: Mitropoliții Calistrat de Kutaisi și Gelati, Daniel de Chiatura și Sachkhere și Nicolae de Akhalkalaki și Kumurdo.
Un moment important a fost vizitarea unor universități și școli private întemeiate de Biserica Georgiei. Trebuie să amintim că în Georgia funcționează patru universități private patronate de Biserică, cu zeci de facultăți din domenii precum matematică, fizică, istorie, filologie, filozofie, geografie și altele. Cea mai importantă dintre ele este Universitatea „Sfântul Apostol Andrei cel Întâi-chemat” din Tbilisi, cu peste 1500 de studenți. De asemenea, aproape toate eparhiile sunt preocupate de învățământ, patronând nu doar seminarii de băieți sau fete, ci și gimnazii sau licee ale Bisericii. De exemplu, în orașul Tsageri, care are în prezent aproximativ 6000 de locuitori, Biserica se îngrijește de un gimnaziu cu aproximativ 70 de copii.
În acest pelerinaj în Biserica Georgiei, Înaltpreasfințitul Teofan a fost însoțit de părintele profesor Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași.
Ultimele zile în Georgia au fost petrecute în Eparhia de Tsageri și Lentekhi, în compania Înaltpreasfințitului Ștefan, în proximitatea Sfântului Maxim Mărturisitorul (lângă moaștele sale fiind săvârșită Sfânta Liturghie în limba română, în data de 17 martie 2018), fiind vizitate parohii, mănăstiri și școli.