Îndrumări în căsnicie pentru soție

Dacă lucrurile nu merg bine, nu renunța la tot, încearcă să gândești pozitiv și să faci tot ce se poate să îndrepți situația. Fii o parte din soluție, nu o parte din problemă.

E nevoie să fim cu băgare de seamă să ne păzim soțul/soția și să ne păzim căsnicia. Partenerul trebuie să poată avea încredere în noi pentru a ni se putea încredința. Nu putem să ne sărutăm soțul/soția în dormitor, și apoi să dezvăluim secretele căsniciei noastre colegilor de serviciu.

Am enumerat câteva limite care nu trebuie depășite în căsnicie. Le-am putea numi Cele Zece Porunci ale Căsniciei ori Regulile Căsniciei. Dar, în Biserica Ortodoxă, noi nu înțelegem dogmele Bisericii, legea canonică, dacă vreți, în sensul coercitiv, juridic, rigid din dreptul apusean; ci ne raportăm la ele într-un mod care ni le face cât se poate de folositoare, ca îndrumări în privința modului în care trebuie să facem lucrurile. Scopul dogmelor Bisericii nu este o obediență juridică rece, ci acordul viu și călduros de a deveni cu adevărat un singur trup. Prin urmare, am ales să le numesc „îndrumări”. Sunt linii care ne îndrumă, și linii care ne aduc mari foloase dacă ne trăim căsnicia în limitele lor.

- Trăiește potrivit posibilităților voastre sau, și mai bine, puțin sub posibilitățile voastre.

- Nu îți umili soțul de față cu alții.

- Nu îți amăgi soțul și nu îi ascunde nimic.

- Susține-ți soțul în lucrurile bune, dar nu tolera nicio greșeală din partea lui.

- Nu îți bate joc de soțul tău, nu îl umili, nu îl face de rușine prin vorbele, îmbrăcămintea ori purtarea ta.

- Nu flirta cu alți bărbați. Poartă-te ca o doamnă. Nu îți uita jurămintele.

- Dacă lucrurile nu merg bine, nu renunța la tot, încearcă să gândești pozitiv și să faci tot ce se poate să îndrepți situația. Fii o parte din soluție, nu o parte din problemă.

- Nu uita niciodată că, în căsnicie, două persoane devin una. Unitatea dintre voi este crucială.

- Pune-L întotdeauna pe Dumnezeu pe primul loc, în centrul vieții voastre, înaintea ta și a soțului tău.

- Ferește-te să te plângi ori să îl cicălești tot timpul.

Știi acum de ce le numesc îndrumări! La fel cum un copil învață să folosească creioane și să coloreze, va fi nevoie de mult exercițiu, de multe încercări și învățare din greșeli și de o mare capacitate de a ierta pentru a învăța să respectăm îndrumările pentru căsnicie. Succes!

(Constantine Nasr, Arta căsniciei: cum să rămâneți împreună când lumea vă desparte, Editura Theosis, Oradea, 2021, pp. 117-119) 

Citește și: Îndrumări în căsnicie pentru soț

Îți mai recomandăm și: Principii după care să te ghidezi, ca bărbat, pentru a avea o familie fericită (I)

Principii după care să te ghidezi, ca bărbat, pentru a avea o familie fericită (II)

De la același autor

Ultimele din categorie