Îndrumări în căsnicie pentru soț

Căsătorie

Îndrumări în căsnicie pentru soț

    • bărbat cu mâna la gură
      Îndrumări în căsnicie pentru soț / Foto: Oana Nechifor

      Îndrumări în căsnicie pentru soț / Foto: Oana Nechifor

Nu considera căsnicia ca pe ceva de la sine înțeles. Rămâi îndrăgostit de soția ta și continuă să îi faci curte, să o scoți în oraș, sa o cucerești. Nu te eschiva și nu fugi de asumarea responsabilităților pe care le ai ca soț. Ocupă-te cu convingere de obligațiile care îți revin.

E nevoie să fim cu băgare de seamă să ne păzim soțul/ soția și să ne păzim căsnicia. Partenerul trebuie să poată avea încredere în noi pentru a ni se putea încredința. Nu putem să ne sărutăm soțul/ soția în dormitor, și apoi să dezvăluim secretele căsniciei noastre colegilor de serviciu.

Am enumerat câteva limite care nu trebuie depășite în căsnicie. Le-am putea numi Cele Zece Porunci ale Căsniciei ori Regulile Căsniciei. Dar, în Biserica Ortodoxă, noi nu înțelegem dogmele Bisericii, legea canonică, dacă vreți, în sensul coercitiv, juridic, rigid din dreptul apusean; ci ne raportăm la ele într-un mod care ni le face cât se poate de folositoare, ca îndrumări în privința modului în care trebuie să facem lucrurile. Scopul dogmelor Bisericii nu este o obediență juridică rece, ci acordul viu și călduros de a deveni cu adevărat un singur trup. Prin urmare, am ales să le numesc „îndrumări”. Sunt linii care ne îndrumă, și linii care ne aduc mari foloase dacă ne trăim căsnicia în limitele lor.

– Nu te purta și nu trăi ca un tiran. Fii curtenitor și înțelegător.

– Nu căuta cu dinadinsul vinovății și greșeli, așteptându-te tot timpul să găsești ceva în neregulă.

– Nu fi egoist, lacom, nu pretinde că totul îți aparține. Nu este casa ta, nu sunt copiii tăi. Este casa voastră, sunt copiii voștri.

– Nu porni certuri, nu începe dispute. Trăiește în pace cu soția ta.

– Nu te contrazice și nu îți critica soția de față cu alții, nu îi da în vileag greșelile în public. E mai bine să îi vorbești cu afecțiune, când sunteți singuri.

– Nu considera căsnicia ca pe ceva de la sine înțeles. Rămâi îndrăgostit de soția ta și continuă să îi faci curte, să o scoți în oraș, sa o cucerești.

– Nu pretinde numai ce vrei tu. Căsnicia înseamnă „a da și a primi”. În Biserica Ortodoxă, în slujba Cununiei, v-ați încununat unul pe altul ca împărat și împărăteasă. Împărțiți tronul.

– Nu te eschiva și nu fugi de asumarea responsabilităților pe care le ai ca soț. Ocupă-te cu convingere de obligațiile care îți revin.

– Nu pierde timpul, ci petrece timp de calitate împreună cu soția ta. Comunică cu ea, fii creativ și încurajeaz-o.

– Manifestă-ți ori exprimă-ți aprecierea față de soția ta prin cuvinte și fapte. Nu fi îngâmfat. Fii amabil, grijuliu și curtenitor. Nu uita că ea e cel mai bun prieten al tău.

Știi acum de ce le numesc îndrumări! La fel cum un copil învață să folosească creioane și să coloreze, va fi nevoie de mult exercițiu, de multe încercări și învățare din greșeli și de o mare capacitate de a ierta pentru a învăța să respectăm îndrumările pentru căsnicie. Succes!

(Constantine NasrArta căsniciei: cum să rămâneți împreună când lumea vă desparte, Editura Theosis, Oradea, 2021, pp. 117-120)

Îți mai recomandăm și: Îndrumări în căsnicie pentru soție

Într-o familie fericită, soţii se întrec în a se iubi şi a se dărui unul altuia

Soția îl mângâie, îl ajută și îl bucură pe soț