Am sentimente de vinovăție, atacuri de panică și gânduri negre. Ce pot face? Mi-e teamă de viitor!

De câteva săptămâni mă confrunt cu o depresie legată de pierderea locului de muncă, la care am ținut foarte mult. M-am rugat lui Dumnezeu și mă rog să ies din această stare de deznădejde și de goliciune interioară, dar parcă nu mă aude nimeni. Oare am săvârșit păcate așa de mari, încât Dumnezeu nu mai vrea să mă asculte? Am mai remarcat un lucru. Când mă rog, nu pot să plâng, parcă sufletul este împietrit. Cu o noapte înainte de a renunța la serviciu, l-am visat pe demon cu un copil mic, însângerat, în brațe. Într-o altă noapte l-am visat propunându-mi un pact cu el, pe care nu l-am semnat. Am fost și m-am spovedit, însă starea de liniște dispare după o zi-două. Am sentimente mari de vinovăție, atacuri de panică și chiar uneori gânduri de sinucidere. Nu știu ce să mai fac. Urmez și un tratament medical, am fost și în continuare mă duc și la psiholog. Mi-e teamă de viitor...

3 Aprilie 2017

Frate Adron,

Încerc să vă fiu aproape în aceste momente grele prin care treceți, pomenindu-vă la Sfânta Liturghie. Vă îndemn să vă rugați și dumneavoastră și să fiți încredințați că Dumnezeu, chiar și prin astfel de momente mai dificile pe care le îngăduie în existența noastră, urmărește îndreptarea noastră. Sfinții Părinți au identificat o posibilă cauză a depresiei – starea continuă de nemulțumire față de viața noastră. Vă rog să căutați în propria existență și motive de bucurie, de satisfacție. Dacă nu găsiți, faceți o vizită într-un centru de îngrijiri paleative sau o secție de Oncologie și atunci veți realiza că un motiv nesfârșit de bucurie este sănătatea noastră.

Cel mai important lucru pe care vi-l recomand este să vă îndreptați către un duhovnic care să vă asculte acest zbucium interior. Acolo, în Taina Spovedaniei, Hristos de față fiind, vă va da putere și discernământ ca să ieșiți din nefireasca stare. Este bine că ați apelat la un psiholog, sper unul credincios, dar să știți că între psihanaliză și Taina Spovedaniei este o diferență fundamentală. Spre deosebire de psiholog, Hristos, prin mâna duhovnicului, șterge păcatele, trecutul tenebros, gândurile întunecate. După ce o să vă spovediți și o să primiți de la duhovnic sfaturile necesare, veți simți o schimbare: ridicarea din tristețe și neliniște.

Participarea, nu doar prezența la Sfânta Liturghie, împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului, prezența la slujba Sfântului Maslu sunt, de asemenea, absolut necesare în a vă recâștiga sănătatea sufletului și trupului.

Cu bune nădejdi de mai bine,

pr. Mihail

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons