Am voie să mă spăl pe dinți înainte de a primi Sfânta Împărtășanie?

Foto: Oana Nechifor

Părinte, am voie să mă spăl pe dinți înainte de Sfânta Împartașanie?

pr. Andrei Atudori a răspuns:
5 August 2015

Doamne ajută!

Mihaela, sigur că te poți spăla pe dinți înainte de a primi Sfânta Împărtășanie. Consider necesar acest lucru. Însă, trebuie să fii foarte atentă pentru a nu înghiți deloc apă înainte, în timpul și după periaj. Așadar atenție sporită!

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Brian Bancos a răspuns:
6 August 2015

Eu cred ca e chiar necesar sa te speli pe dinți înainte împărtășire. Nespălarea dinților și primirea euharistiei intr-o gură necurată mi se pare o lipsă de evlavie față de Domnul Hristos ce se dă hrană nouă.

costica grasu a răspuns:
2 Septembrie 2015

si daca inghiti?

cu ce canon se pedepseste?

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Septembrie 2015

Dacă înghiți nu te mai împărtășești în ziua respectivă, iei legătura cu duhovnciul și îi ceri sfat despre cum să procedezi și când să te împărtășești. În shimb, dacă ai înghițit și ai îndrăznit să te apropii de Sfântul Potir (din neștiință, din uitare sau cu bună știință) atunci ține de duhovnic cum te va canonisi. Important este să mărturisești aceasta la spovedanie.

pr. Andrei

costica grasu a răspuns:
18 Septembrie 2015

iertare pt intarziere

tot nu-s lamurit, daca inghit, cam care ar fi "pedeapsa", vreau sa spun care ar putea fi nu care va fi, evident... ce "risc"?

iertati-mi ignoranta

multumesc

pr Andrei Atudori a răspuns:
21 Septembrie 2015

Duhovnicul va da canonul pe care îl crede de cuviință. Nu există un canon prestabilit. Atenție! Canonul nu este o pedeapsă ci un mijloc de îndreptare și de aducere aminte a faptului că oricând suntem supuși greșelilor.

pr. Andrei

Dan a răspuns:
22 August 2015

Iertaţi-mă, dar cred că mai pertinentă era întrebarea "dacă să se spele după împărtăşire".

pr Andrei Atudori a răspuns:
18 Septembrie 2015

Dan, nu există o normă scrisă cu privire la acest lucru, însă, unii părinți recomandă să nu te speli pe dinți în seara zilei în care te-ai împărtășit și să faci acest lucru începând cu dimineața zilei următoare. Alții nu văd nici o problemă în legătură cu aceasta. Cred că aici intervine propria conștiință și fiecare trebuie să dacă în funcție de ceea ce gândește vis-a-vis de acesta.

pr. Andrei

elismaria a răspuns:
3 Septembrie 2015

Blagosloviți și iertați
Referitor la spalarea dinților inainte de sfanta împărtășanie și eu o practic, dar consider ca gura necurata față de Domnul Hristos ce se da hrana nouă nu se curăță cu periuța.
Doamne ajută

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Septembrie 2015

Sunt două lucruri diferite: „anatomic” gura se curăță cu periuța de dinți iar „duhovnicește” cu primirea Sfintei Euharistii. Nu le amestecați!

Bucurii de la Domnul!

pr. Andrei

elismaria a răspuns:
7 Septembrie 2015

Blagosloviti si iertati Parinte
multumesc pentru lamuriri. Cunosc persoane care nu practica spalarea dintilor. Aceste persoane se pot impartasi?

pr Andrei Atudori a răspuns:
18 Septembrie 2015

Da. Acesta nu este o codiție esențială ci e doar o chestiune de igienă.

pr. Andrei

dan stefan a răspuns:
29 Decembrie 2015

Doamne ajuta, sunt medic stomatolog si va spun parerea mea.
Eu consider ca e bine sa ma spal pe dinti seara dupa ce am mancat, cu o zi inainte de Sfanta Impartasanie pana la ora 12:00 iar dimineata nu ma mai spal.
Daca insa doriti sa va spalati si dimineata inainte de Sfanta Impartasanie o puteti face, insa fara pasta de dinti, ca sa fiti siguri ca nu inghititi pasta.
Dupa noile cercetari 96% valoreaza periajul corect (periajul Bass) si doar 4% pasta, asa ca eu va incurajez sa va spalati si fara pasta, mai ales in situatii asemanatoare.

Dupa Sfanta Impartasanie stiu ca nu e bine sa scuip si nu ma spal pe dinti in ziua respectiva decat a doua zi. Cine simte nevoie de o igiena mai curata poate ca dupa fiecare masa sa isi clateasca gura cu putina apa si sa inghita pentru a nu ramane resturi alimentare pe dinti.
Multumesc.

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Februarie 2016

Doamne ajută!

Vă mulțumesc pentru opinia exprimată!

Doriri de bine!

pr. Andrei

Popescu a răspuns:
8 Februarie 2016

Măi, fraților, nu mi-o luați în nume de rău, dar cred că este o chestiune absolut neesențială, chiar hilară!!!!
Nu vă supărați...eu m-am amuzat citind ce scrie aici.

Păi de unde vine Sfânta Împărtășanie (Euharistie)? De la Cina ce de Taină.

Domnul Hristos nu le-a spus apostolilor: "gura mare fraților, ia să văd, v-ați spălat pe dinți de dimineață? Unghiuțele și batistuțele la control, că altfel nu vă dau pâinică! "

După mine, este de bun simț să nu mergi la o Taină atât de importantă cu halenă, mirosind a bacterii, ceapă, fasole prăjită. Este normal să primești Sfanta Împărtășanie într-o gură curată, din respect față de Dumnezeu, de restul credincioșilor și față de preot.

Dar nu este ceva esențial. Este o chestiune de igienă personală, dar și publică.

Acum aștept și bulgării de zăpadă/reproșurile, dar, vă rog să recitiți acest pasaj din Evanghelie.

Si cand a fost ceasul, S-a asezat la masa, si apostolii impreuna cu El. Si a zis catre ei: Cu dor am dorit sa mananc cu voi acest Pasti, mai inainte de patima Mea, Caci zic voua ca de acum nu-l voi mai manca, pana cand nu va fi desavarsit in imparatia lui Dumnezeu. Si luand paharul, multumind, a zis: Luati acesta si impartiti-l intre voi; Ca zic voua: Nu voi mai bea de acum din rodul vitei, pana ce nu va veni imparatia lui Dumnezeu. Si luand painea, multumind, a frant si le-a dat lor, zicand: Acesta este Trupul Meu care se da pentru voi; aceasta sa faceti spre pomenirea Mea. Asemenea si paharul, dupa ce au cinat, zicand: Acest pahar este Legea cea noua, intru Sangele Meu, care se varsa pentru voi.

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: sfânta împărtăşanie, Sfânta Euharistie

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons