Botez în post

27 Iulie 2015 pr. Andrei Atudori botez
Foto: Oana Nechifor

Buna ziua, părinte. Îmi cer scuze pentru deranj, dar am o intrebare oarecum importanta.... Niște prieteni de-ai soțului vin din Franta să iși boteze copilul. Au vorbit cu un preot de la noi din oraș, ortodox bineinteles, și a spus ca îl poate boteza pe micuț in 9 august. Postul ține pânâ în 15 august, daca stiu bine. Se poate asa ceva? Eu din cate stiu nici nunti nici botezuri nu se pot face. Va intreb din cauza ca eu sunt nasa baiatului si nu stiu cat e de bine nici pt baiat sa i se faca botezul in post. Va rog lamuriti-ma! Multumesc anticipat din suflet!

pr Andrei Atudori a răspuns:
27 Iulie 2015

Doamne ajută,

Personal nu văd nici o problemă ca botezul să fie făcut la data stabilită, având în vedere că vin din Franța pentru acest lucru și că probabil nu pot sta multă vreme. Spre deosebire de nunți botezul poate fi oficiat și în perioada postului. Botezul în sine nu contravine postului. Ceea ce ar contraveni postului at fi o eventuală „cumătrie”, adică petrecerea de după botez. Faptul că părintele a programat botezul în ziua de duminică (9 august) este cu atât mai bun. Celui mic nu are de ce să nu îi fie bine. Mai bine botezat, uns cu Sfântul și Marele Mir și împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului în post, decât să mai stea o perioadă departe de aceste Sfinte Taine.

Prin urmare faceți botezul așa cum se cuvine la data stabilită însă vă recomand să nu faceți petrecere după botez. Acest lucru cu adevărat nu ar fi creștinesc, din contră este un păcat și nu ar fi deloc benefic pentru voi! În rest, bucură-te de viitorul tău fin și nu uita că a fi nași, pentru tine și soțul tău, este o răspundere foarte mare în plan duhovnicesc.

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

 

iulian eliade a răspuns:
16 Iunie 2016

Buna seara. Pentru anul viitor,mai exact in luna februarie,pe 25,fiind postul lasatul secului,se poate face botez,si petrecere apoi ? Multumec

pr Andrei Atudori a răspuns:
22 Iunie 2016

Iulian, botezul se poate face, însă nu este deloc potrivit să se facă și petrecere. Nu ar fi creștinește! Se lasă sec de carne încă din data de 20 februarie. 

Doamne ajută!

Claudia a răspuns:
23 Iulie 2016

Buna ziua , parinte. Va rog sa-mi spuneti daca se poate face o rebotezare la o fetita cu handicap. Handicapul nu este medical. Ni s-a confirmat de mai multe persoane ca ce are fetita nu este medical.

pr Andrei Atudori a răspuns:
4 August 2016

Doamne ajută!

Taina Sfântului Botez NU se repetă!

Dumnezeu să îi dăruiască sănătate fetiței de care vorbiți!

pr. Andrei

 

 

Bella a răspuns:
3 August 2016

Cita mizerie!Cred ca se spune foarte clar(scrie si pe calendar),in care zile(perioade)nu se fac botezuri si punct.Dar pentru bani,facem,,dezlegari,,si ,,aprobam''cind avem chef aceste oficieri in biserica.nu?Preotii ortodoxi schimba regulile dupa cum au chef.Se mira dupa aceea ca nu sunt respectati sau ca le pleaca enoriasii la alte confesiuni.Greseala este a ,,crestinilor,,care stiu ce au de facut ,dar accepta ce spune ....''preotul''Helooo....mai treziti-va oameni buni.Iar daca sunteti crestini ortodoxi,respectati anumite reguli (ma refer la oficieri de botezuri si nunti in biserica),care nu trebuie sa se schimbe dupa cum au chef unii ''slujitoriái bisericii.Sper sa-mi publicati comentariul,daca sunteti impartial si nu doriti doar sa ''periem'preotii'.Multumesc

pr Andrei Atudori a răspuns:
4 August 2016

Doamne ajută! Stați liniștită! Vă public comentariul pentru faptul că ați reușit să vă puneți într-o lumină total nefavorabilă prin aceea că vorbiți despre lucruri pe care nu le stăpâniți și prin folosirea unui limbaj care nu vă face cinste.

Vă rog să îmi spuneți clar pe care calendar ați găsit scris că nu se fac botezuri într-o anumită perioadă (din ce an este și ce eparhie l-a editat). Dacă veți citi cu atenție veți vedea că interdicțiile privesc numai Cununia și aproape orice calendar editat de o Eparhie a Bisericii Ortodoxe Române veți găsi această formulare: „Nu se fac nunți”, urmată de perioadele respective. Nu există nici o referire la botez!

Vă repet, ca să înțelegeți mai bine: Sfânta Taină a Botezului, se poate săvârși în orice perioadă a anului! Nu este îngăduit însă ca să se facă petrecerea după botez, dacă acesta a avut loc în post. Iar acesta nu are nici o legătură cu banii, cu dezlegările, cu aprobările ci numai cu rânduiala Bisericii. (Punct). 

Dacă nu mă credeți pe cuvânt, atunci vă îndemn să vă mai interesați cu privire la acest aspect și mai ales să vă întrebați părintele duhovnic și el vă va lămuri poate mai bine decât pot eu să o fac.

Vă mulțumesc că nu m-ați „periat” și mi-ați dat ocazia să accentuez iar acest aspect.

Domnul să dea pace în suflet!

pr. Andrei

Geanina a răspuns:
8 August 2016

Bună ziua !! As vrea sa-i fac fetitei botezul pe 27 decembrie adică în ziua de Sf. Ștefan!! Sa o și botez și sa fac și petrecerea de după se poate oare ?? Mulțumesc!!

pr Andrei Atudori a răspuns:
9 August 2016

Doamne ajută!

Botezul îl puteți face pe 27 decembrie. Despre petrecere nu vă pot spune, pentru că, din punct de vedere religios ea nu are nicio legătură cu Taina Sfântului Botez, așa încât este alegrerea dumneavoastră dacă o organizați sau nu.

pr. Andrei 

Mari a răspuns:
19 Octombrie 2016

Buna ziua am si eu o intrebare vin acasa din franta si vreau sa botez o fetita pe data de 27 noiembrie are ceva ça nu pot ramane mult in Romania

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Noiembrie 2016

Doamne ajută!

Nu are nimic. Botezați fetița și bucrați-vă de acest mare dar de la Dumnezeu.

pr. Andrei

Isabela a răspuns:
29 Octombrie 2016

Buna ziua am si ei o intrebare vreau sa fac botezul fetitei pe 19 noiembrie dar se intra in post se poatw?

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Noiembrie 2016

Doamne ajută!

Repet, slujba botezului se poate face și în timpul postului. În schimb nu este deloc creștinește a face petrecere.

Să fie sănătoasă fetița și să vă mântuiți cu toții!

pr. Andrei

Andreea-Cristina a răspuns:
15 Noiembrie 2016

Buna ziua am o intrebare pot face botezul baiatului pe data de 30-31 decembrie ?

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Noiembrie 2016

Doamne ajută!

Teoretic pe 31 ar fi posibil dar asta vă poate spune numai părintele care va săvârși botezul. Sfătuiți-vă cu el!

pr. Andrei

Irina a răspuns:
12 Decembrie 2016

Părinte,as dori sa creștinez și eu fetita în data de 25 februarie 2017. Am aflat intre timp ca se lasă sec de carne atunci. Ce ma sfătuiți? Este păcat sa fie creștinata atunci? Va mulțumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
22 Decembrie 2016

Doamne ajută!

Alegeți altă dată în cazul în care doriți să organizați și o „cumătrie”.

pr. Andrei

Valentina roxana a răspuns:
19 Decembrie 2016

Buna ziua am si eu o întrebare. As vrea sa fac botezul la copil pe data de 18 August 2017 care este vinerea, se poate face petrecerea? Va multumesc.

pr Andrei Atudori a răspuns:
22 Decembrie 2016

Doamne ajută!

Sub nici o formă!

pr. Andrei

Citește alte articole despre: Sfânta Taină a Botezului, botez, post, nași, nași de botez

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons