Care este rânduiala completă de rugăciune ce trebuie să o citesc înainte de a mă împărtăși?

Foto: Silviu Cluci

Doamne ajută! Părinte, este post și aș vrea, cu ajutorul Domnului, să mă spovedesc și să mă împărtășesc. Vă rog să îmi spuneți care este rânduiala completă de rugăciune pe care trebuie să o citesc pentru a mă împărtăși? Vă mulțumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
12 Decembrie 2018

Doamne ajută!

Pentru a vă răspunde, mă voi folosi de ceea ce scrie în Liturghier, într-un capitol intitulat: „REGULĂ pentru rugăciunile ce se cuvine a se face de către cei care se pregătesc a sluji şi de cei ce voiesc a se împărtăşi de ­cu Sfintele şi Dumnezeieştile Taine.” Așadar, rânduiala de mai jos nu este doar pentru preoți ci și pentru mireni, căci: „Această rânduială se ţine în toate zilele şi de toţi preoţii, diaconii, clericii şi monahii, precum şi de toţi cei care ştiu carte.”

Rânduiala diferă puțin în funcție de ziua în care se săvârșește Sânta Liturghie la care urmează să vă împărtășiți. Aveți în vedre și faptul că, atunci când spun, de exemplu „citiți sâmbătă seara sau duminică dimineața”, înseamnă că rugăciunile pot fi citit toate fie seara fie dimineața, fie se pot citi o parte seara și o parte dimineața. Asta depinde de timpul pe care îl aveți sau nu la dispoziție.  

Așadar „rugăciunile care se citesc de cei ce se pregătesc a sluji şi de cei ce voiesc a se împărtăşi cu Sfintele Taine”, sunt acestea:

Dacă vă împărtășiți duminica, citiți sâmbătă seara sau duminică dimineața: Canonul Domnului Iisus, Paraclisul Născătoarei de Dumnezeu, Canonul îngerului păzitor și Rânduiala Sfintei Împărtășiri (canonul și rugăciunile înainte de Dumnezeiasca Împărtășanie).

Dacă vă împărtășiți luni, citiți duminică seara sau luni dimineața: Canonul Domnului Iisus, Paraclisul Născătoarei de Dumnezeu, Canonul Arhanghelilor (Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil) - (dacă veți vrea, şi Comnunul îngerului păzitor) și Rânduiala Sfintei Împărtășiri (canonul și rugăciunile înainte de Dumnezeiasca Împărtășanie).

Dacă vă împărtășiți marți, citiți luni seara sau marți dimineața: Canonul Domnului Iisus, Paraclisul Născătoarei de Dumnezeu, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, Canonul îngerului păzitor și Rânduiala Sfintei Împărtășiri (canonul și rugăciunile înainte de Dumnezeiasca Împărtășanie).

Dacă vă împărtășiți miercuri, citiți marți seara sau miercuri dimineața: Canonul cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci (Acatistul Sfintei Cruci), Paraclisul Născătoarei de Dumnezeu,  Canonul îngerului păzitor și Rânduiala Sfintei Împărtășiri (canonul și rugăciunile înainte de Dumnezeiasca Împărtășanie).

Dacă vă împărtășiți joi, citiți miercuri seara sau joi dimineața: Canonul Domnului Iisus, Paraclisul Născătoarei de Dumnezeu, Canonul îngerului păzitor, Acatistul Sfinţilor Apostoli (dacă vei vrea, şi al Sfântului Nicolae)  și Rânduiala Sfintei Împărtășiri (canonul și rugăciunile înainte de Dumnezeiasca Împărtășanie).

Dacă vă împărtășiți vineri, citiți joi seara sau vineri dimineața: Canonul cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci (Acatistul Sfintei Cruci), Paraclisul Născătoarei de Dumnezeu, Canonul îngerului păzitor și Rânduiala Sfintei Împărtășiri (canonul și rugăciunile înainte de Dumnezeiasca Împărtășanie).

Dacă te împărtășiți sâmbătă, citiți vineri seara sau sâmbătă dimineața: Canonul Domnului Iisus, Acatistul Bunei-Vestiri, Canonul îngerului păzitor, Canonul Tuturor Sfinților și Rânduiala Sfintei Împărtășiri (canonul și rugăciunile înainte de Dumnezeiasca Împărtășanie).

Câteva precizări:

  • Rânduiala de mai sus îi privește pe creștinii care nu află într-o situație de urgență, în boală, etc. Situațiile deosebite trebuie discutate cu părintele duhovnic.
  • Atunci când timpul sau situație neprevăzute împiedică pe cineva să își citească canonul complet este bine ca să citească măcar Rânduiala Sfintei Împărtășiri (canonul și rugăciunile înainte de Dumnezeiasca Împărtășanie) sau fie și doar o parte din ea.
  • La rânduiala pentru împărtășire se mai adaugă și împlinirea canonului dat de duhovnic la spovedanie (dacă este cazul).
  • Părintele duhovnic poate să rânduiască și o altă regulă pentru rugăciunile de dinainte de Sfânta Împărtășanie. Cel care are o astfel de regulă de la părintele său duhovnic să o țină. Chiar și a așa Canonul și rugăciunile dinainte de împărtășire nu trebuie să lipsească.
  • Orice nelămurire cu privire la acest subiect trebuie discutată cu părintele duhovnic.

După primirea Sfintelor Taine, nu uitați de rugăciunile de după împărtăşire.

Închei folosindu-mă tot de cuvintele din Liturghier: 

„Întrucât Apostolul a poruncit să nu părăsim adunarea bisericească şi, prin urmare, nici rugăciunile bisericeşti, nimănui nu i se cuvine a-şi lăsa rânduitul Canon neîndeplinit, pentru că, spre dragostea lui Dumnezeu, fiecare om este dator a tinde după cum este scris: «Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din toată vârtutea ta şi din tot cugetul tău». Se cuvine să avem dragoste către rugăciuni şi să le facem cu osârdie către Dumnezeu, Cel în trei Ipostasuri, către Preacurata Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, şi către toţi sfinţii, pentru care, vom dobândi bunătăţile cele pregătite în ceruri, cu toţi sfinţii care au bineplăcut lui Dumnezeu.”

Dumnezeu să vă binecuvânteze!

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons