Ce calități morale trebuie să îndeplinesc pentru a fi acceptată în mănăstire?

Foto: Oana Nechifor

De ceva timp ma tenteaza gandul de a ma retrage la o manastire de maici. De aceea, vreau sa va intre cateva lucruri: Cum pot sa imi dau seama daca sunt potrivita sau nu pentru asta? Sunt o fire mai retrasa, dar iubesc oamenii. De-a lungul timpului am fost in pelerinaje la multe manastiri si schituri, iar de fiecare data m-am simtit in largul meu acolo, parca nu imi venea sa mai plec si atunci cand o faceam, simteam un fel de regret. Ce calitati morale trebuie sa indeplinesc pentru a fi acceptata? Imi puteti recomanda carti in care sa se povesteasca de viata calugaritelor?

pr Andrei Atudori a răspuns:
4 Aprilie 2015

Doamne ajută!

Dragă Ana, întrebarea ta este atât de importantă încă îmi este peste putință să îți ofer un răspuns eficient. Ar trebui să te cunosc personal foarte bine pentru a te sfătui în această privință. Alegerea vieții călugărești este o decizie fundamentală pentru viața oricărui om. Este esențial să te sfătuiești cu duhovnicul tău despre acest lucru. El te cunoaște cel mai bine și poate să îți spună dacă trebuie să duci sau nu acest gând la împlinire, dacă trebuie să faci acest lucru acum sau să mai aștepți etc.

Ai în vedere și părerea familiei tale cu privire la o eventuală călugărire. De cele mai multe ori familia acceptă cu greu o astfel de decizie și este nevoie de mult timp, răbdare, comunicare și de și mai multă rugăciune pentru ca familia să „se împace” cu această hotărâre. Ar fi ideal ca cel care intră în viața de obște să aibă cât mai multe calități morale, însă, până la urmă, esențiale cred că sunt dorința de a te mântui și dragostea față de modul de viețuire monahal. Omul intră în mănăstire cu calități și defecte. Important este ca, în timp, prin practicarea celor ce țin de viețuirea monahală, să dobândească cât mai multe virtuți și să își depășească defectele de caracter. Multa rugăciune, ascultarea, smerenia și altele asemenea lor cu siguranță sunt de mare ajutor pentru aceasta.

Din păcate nu știu să îți recomand cărți în care să se vorbească despre viața monahiilor. Cred, însă, că orice carte cu conținut duhovnicesc (Patericele, Filocalia, Viețile Sfinților etc.) te poate ajuta să înțelegi mai bine rigorile, dar și binecuvântările unei astfel de vieți.

Ține legătura cu duhovnicul tău și încearcă să te cunoști cât mai bine pe tine însăți. Roagă-te lui Dumnezeu să îți descopere calea pe care îți este de folos să o urmezi!

Dumnezeu să te lumineze!

Pr. Andrei

maicuta a răspuns:
19 August 2016

Drăguţă Ana, dacă vrei să vii la mănăstire, cel mai important lucru este să fii pregătită să ţi se taie orice voie proprie. Altceva nu este mai
important. O carte pe care ţi-o recomand, dacă nu ai citit-o, este „Stareţul meu, gheron Iosif”, scrisă de părintele Efrem Filotheitul.

Şi să iubeşti maicile din obşte mai mult decât pe frăţia ta; să te dăruieşti cu toată inima slujirii lor, pentru a le odihni şi sufleteşte, şi trupeşte.

Cu dragoste în Hristos,

Măicuţa

Camelia a răspuns:
6 Noiembrie 2016

Doamne Ajuta am 27 de ani si vreau sa ma dedic Domnului cum pot sa iau legătura cu Mănăstirea si ce trebuie sa fac sa ajung acolo vreau sa devin călugărița va rog ajutați-mă din toată inima va cer ajutorul Doamne Ajuta

pr Andrei Atudori a răspuns:
27 Februarie 2017

Doamne ajută!

Căutați o mănăstire de maici și întrebați detaliile acolo. Sfătuiți-vă cu duhovnicul!

pr. Andrei

akedia a răspuns:
19 Octombrie 2017

Iertati interventia mea, daca este nepotrivita. Si eu ma confrunt cu aceleasi intrebari. Parintele paisie Aghioritul abordeaza subiectul acesta in crtea Scrisori ale parintelui. Iarasi este foarte buna cartea parintelui Ignatie Brancianinov Scrisori catre monahi. Parintele spune ca toti ar trebui sa mergem la manastire, insa nu toti suntem dispusi sa vrem lucrul acesta. Din cate inteleg eu, tot ce trebuie e sa vrei sa te lasi total in mana lui Dumnezeu, respectiv a staretului de care urmeaza sa faci ascultare, adica sa renunti total si definitiv la tine. unii spun ca trebuie sa fii hotarat atunci cand intri in manastire, altii spun ca au mers sa vada cum e si au ramas. Eu am primit raspuns negativ de la doua manastiri cu argumentul ca nu m-au iubit parintii si din cauza asta nu stiu sa iubesc. Deci probabil ca se cere mai mult decat sa vrei, as vrea si eu sa gasesc raspunsuri la toate intrebarile astea, problema e ca nu am un duhovnic. Cel pe care il aveam mi-a spus ca nu sunt de manastire, iar alti trei parinti de manastire mi-au spus sa merg la manastire.

pr Andrei Atudori a răspuns:
24 Octombrie 2017

Dumnezeu să vă lumineze calea!

Pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: monahism, călugărie, maici, monahii, manastire, viața de mănăstire

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons