Ce este potnoja?

Întreabă preotul

Ce este potnoja?

    • Ce este potnoja?
      Foto: Ziarul Lumina

      Foto: Ziarul Lumina

maria
întreabă:

Buna ziua! Am o întrebare: ce sunt potnojele mai exact (perne sau covorase)? Se folosesc în orice biserică? Vă multumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
18 Martie 2015

Doamne ajută, Vă răspund folosind un fragment dintr-o carte de teologie, care este mai mult decât lămuritor. Potnoja: (slv. potnoja = sub picioare) este un mic covor rotund pe care este brodat chipul unui vultur cu aripile întinse, zburând pe deasupra unei cetăţi cu trei râuri (n.n. există și potnoje fără reprezentarea respectivei cetăți). El se pune în altar sau în naos, la slujbele arhiereşti, sub picioarele arhiereului. Acest covor are două mărimi: vulturul mare şi vulturul mic. Vulturul mare se foloseşte numai la hirotonia de arhiereu, iar vulturul mic, la celelalte slujbe arhiereşti, când, în timpul liturghiei, este pus în diferite locuri din biserică unde se opreşte momentan ori stă mai mult timp arhiereul (în faţa Sfintei Mese, pe solee, în mijlocul bisericii etc). Vulturul simbolizează pietatea şi înţelepciunea arhiereului, iar cetatea peste care zboară vulturul (n.n. dacă apare pe potnojă) reprezintă episcopia (eparhia) condusă de arhiereu; mai însemnează şi înălţimea şi sublimitatea demnităţii arhiereşti. (Liturgica generală, Bucureşti, ed. a II-a, 1993). Așadar, potnojele se folosesc în orice biserică doar atunci când slujește un arhiereu. În bisericile care au o astfel de pernă, atunci când nu este slujbă arhierească, ea se așează la baza scaunului arhieresc din Sfântul Altar sau din biserică și nu se folosește pentru altceva. Bucurii de la Domnul! pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!