Preotul paroh poate refuza solicitarea unui enoriaș de a-l spovedi?
Poate un preot să refuze solicitarea un enoriaș de a se spovedi la el, spunandu-i: „Nu te pot ajuta! Du-te la alt preot să te spovedești!”? Chiar dacă enoriașul în cauză e o persoană exemplară, din toate punctele de vedere?
Părinte, am început sa citesc de duminică paraclisul Maicii Domnului și le citesc amândouă unul în continuarea celuilalt și rugăciunea Maicii Domnului pentru împăcare, înțelegere și iubire deoarece m-am despărțit de iubitul meu de o săptămână. Nu știu dacă fac bine sau nu , de ăsta va și întreb pe dumneavoastră, nu am un duhovnic la care sa merg și as vrea sa mă și spovedesc, din câte știu sunt câteva lucruri ce trebuie făcute înainte, doar ca nici un preot nu mi-a spus nimic : seara după ora 18 nu mai mănânc nimic beau doar apa dacă îmi e sete, dimineața merg la biserică unde se face acea slujbă , ne spovedește, ne da Sfânta Împărtășanie și atât. Nu sunt foarte bisericoasa, dar spun rugăciuni acasă, pe copii i-am învățat sa spună rugăciuni , mă rog chiar dacă nu merg toată duminica la biserica. As vrea sa mă îndrumați părinte. Mulțumesc și Doamne ajută!
Doamne ajută!
Ioana, mergi la un părimte și te spovedește. Ai nevoie de un duhovnic ca să fii sigură că pășești pe calea ce bună. El te va sfătui și în ceea ce privește canonul pe care să îl faci.
pr. Andrei
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
E bine să vorbești despre alții atunci când te spovedești?
Pot să mă spovedesc la telefon?
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro
Doamne ajută!
Călin, da, preotul paroh/ duhovnicul poate refuza să spovedească pe cineva (enoriaș sau nu). Sigur, este responsabil de o asemenea decizie în fața propriei sale conștiințe și în fața judecății lui Dumnezeu.
Păstrând raportul, așa cum pe creștin nimeni nu îl „obligă” să se spovedească și sunt destui care nu doresc să primească acestă Sfânta Taină sau să se spovedească la un anumit preot, tot așa și pe preot nimeni nu îl poate obliga să primească pe cineva la spovedanie. Motivele pot fi diverse, pot fi obiective sau subiective, însă fondul problemei rămâne același.
Nu pot „judeca” situația despre care spui. E posibil ca părintele respectiv să aibă toate motivele să facă aceasta sau poate motivele sunt de natură subiectivă. Chiar și dacă enoriașul respectiv este exemplar din toate punctele de vedere, după cum spui, părintele are libertatea de a refuza. Cine știe care este cauza acestui fapt?! Numai cei doi și Dumnezeu! Dacă face bine sau nu, dacă e de folos sau nu, dacă este spre mântuirea sa și a celui pe care îl refuză sau nu, numai Bunul Dumnezeu știe și se va descoperi la Judecata de Apoi.
Așadar, părintele duhovnic are dreptul și chiar obligația de a trimite un ucenic spre a se spovedi la alt părinte atunci când situația și/ sau propria sa conștiință o cer.
Dumnezeu să te binecuvânteze!
Pr. Andrei