Ce este pravila de rugăciune „Bogorodisnaia”? Este bine să o citim? Cum să o citim și cât timp se citește?

Foto: Oana Nechifor

Ce este pravila de rugăciune „Bogorodisnaia”? Cum să o citim și cât timp se citește? Vă mulțumesc! Doamne ajută!

17 Noiembrie 2015

Soră Ionela, cartea la care faci referire, Bogorodișna, Bogorodisnaia, (în slava veche cuvântul Богородица înseamnă Născătoarea de Dumnezeu) se mai numește și Canoanele Maicii Domnului, care cuprinde un număr de 56 de canoane atribuite Sfântului Ioan Damaschin. Ele sunt împărțite pe zilele săptămânii și pe glasuri. Sunt opt glasuri, fiecare având, așadar, șapte canoane, după zilele săptămânii. La mănăstiri, aceste canoane sunt citite după rânduială în cadrul Pavecerniței.

Canoanele Maicii Domnului sunt cântări de o frumusețe literară şi o profunzime teologică deosebite. Citirea lor va aduce în sufletul credincioșilor alese bucurii duhovnicești, pace şi binecuvântarea Maicii Domnului.

Deci pot fi citite tot timpul anului, dar mai ales în momente de încercare. Dacă ar fi să urmezi rânduiala citirii din mănăstiri, atunci, te poți uita în calendar să vezi în ce glas ne aflăm în săptămâna în curs, (scrie la fiecare duminică ce glas începe a se cânta la strană) și începi să citești în fiecare zi din săptămână canonul rânduit. Bunăoară, glasul 7, canonul de miercuri).

Să ai parte de binecuvântarea Născătoarei de Dumnezeu!

Cu bune doriri, Pr. Mihail

Sandel a răspuns:
23 August 2016

Parinte,Bogorodisnaia este una si aceiasi cu Noul Theotokarion al Sfantului Nicodim Agioritul ?(Noul Theotokarion - Canoanele aghiorite ale Maicii Domnului).

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Noiembrie 2016

Doamne ajută!

Nu, nu sunt același lucru.

pr. Andrei

Dorina a răspuns:
18 Noiembrie 2015

Poate ca va referiti la repetarea de 150 ori a rugaciunii Nascatoare de Dumnezeu, fecioara, bucura-te! Rugaciunea este foarte iubita de rusi care o au de la Sf Serafim de Sarov si imbunatatita prin experiente relatate de o serie de duhovnici rusi trecuti prin prigoane in vietile lor. Este o pravila aducatoare de mare bucurie duhovniceasca si pace pt ca intre 10 rugaciuni se introduce cate una cu referire la vii, adormiti, rataciti, duhovnic, bolnavi, deci cuprinde lumea care se face rai. Cautati-o si incercati-o o sapt. Se poate imparti in calupuri de cate 50 dimineata, 50 la pranz, 50 seara si chiar daca nu terminati tot veti simti bucuria. Domnul sa va intareasca dorinta si sa va calauzeasca!

Ionela a răspuns:
22 August 2016

Va multumesc foarte mult pentru sfat.Doamne ajuta!!!

Ioan Mocean a răspuns:
22 August 2016

da...acesta este adevarul...de 150 de ori se spune !

Deea a răspuns:
11 Mai 2016

Vreau sa incep sa citesc rugaciunea Bogorodisnaia dar nu stiu cate zile trebuie citita. Nu stiu daca este suficient 3 zile sau daca trebuie 40 de zile ca si un acatist. Imi puteti recomanda va rog, cat timp trebuie sa citesc?

pr Andrei Atudori a răspuns:
22 Iunie 2016

Doamne ajută!

Acest aspect trebuie să îl discutați cu părintele duhovnic.

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: rugăciune, pravilă, Maica Domnului, Bogorodisnaia

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons