Ce înseamna cuvântul „Aliluia”?

Foto: Oana Nechifor

Doamne Ajuta ! Am o intrebare care mi-a venit in timp ce ascultam la biserica un Acatist. Ce inseamna cuvantul Aliluia ? De ce fiecare condac se termina cu cuvantul: „Aliluia”? De ce la Psaltire, dupa fiecare stare se spune„ Aliluia, Aliluia, Aliluia, Slava Tie Dumnezeule?” De ce la unele momente din cadrul Sfintei Liturghii se rostesc cuvintele „Aliluia, Aliluia, Aliluia”? Multumesc, Tudor

pr Andrei Atudori a răspuns:
4 Aprilie 2016

Doamne ajută!

„Aliluia” vine din limba ebraică și înseamnă „Lăudați pe Domnul”. În Vechiul Testament era o cântare de bucurie foarte des întâlnită în rugăciuni și servicii religioase și s-a transmis și în cultul Bisericii.

În situațiile de pe care le-ați amintit și în altele asemenea „aliluia” este o formă solemnă de a încheia cântarea religioasă și mod de a arătat că toate se fac spre slava (lauda) lui Dumnezeu.

pr. Andrei

liliana170970 a răspuns:
7 Aprilie 2016

Frumos

Gabriel Ursuianu a răspuns:
12 Februarie 2017

Un călugăr scrisese pe peretele dinspre răsărit al chiliei sale aceste două cuvinte: ,,Amin” şi ,,Aliluia”.
Un om mergând pentru sfat la acesta şi văzând cele două cuvinte, l-a întrebat:
- Părinte, ce înseamnă aceste două cuvinte şi de ce le-aţi scris pe perete?
- Fiule - i-a spus călugărul - aceste cuvinte cuprind în ele toată taina fericirii. ,,Amin” înseamnă ,,aşa să fie” iar ,,Aliluia” înseamnă ,,slavă lui Dumnezeu”.
Cum pe faţa pelerinului încă se citea uimirea, părintele a mai adăugat:
- Când spunem ,,Amin”, însemnă că ne predăm voii lui Dumnezeu, căci zicem: ,,Aşa să fie Doamne, cum voieşti Tu!”, iar când zicem ,,Aliluia”, zicem de fapt ,,Slavă Ţie, Doamne, pentru toate câte îmi dai!”.

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons