Ce înseamnă Prochimen?

Foto: Oana Nechifor

Sărut mâna Părinte! Ce înseamnă Prochimen?

pr Andrei Atudori a răspuns:
4 August 2016

Doamne ajută!

Vă redau conținutul uniu scurt articol de pe doxologia.ro  care explică că este prochimenul:

„Prochimenul este, în cântarea bisericească, stihul sau versul rămas ca o sinteză a psalmilor vechitestamentari care, odinioară, precedau pericopa din Apostol. În zilele de sărbătoare, prochimenul are rolul de a-l introduce pe credincios în tema evenimentului sărbătorit.

Prochimenul se cântă înaintea Evangheliei Utreniei din sărbători, în rânduiala românească simplificându-se până la recitarea stihului şi a răspunsului dat de către cântăreţ.

Prochimenul poate fi considerat un „rezumat” al sărbătorii, deoarece el sintetizează tematica lecturilor care vor urma şi evidenţiază ideea mesianică centrală a sărbătorii. Spre exemplu, la sărbătoarea Naşterii Domnului, prochimenul scoate în evidenţă naşterea lui Hristos, mai înainte de veci, din Tatăl: Din pântece mai înainte de Luceafăr te-am născut (Psalmul 109, 3).

În cadrul utreniei, prochimenul reprezintă un moment important şi trebuie tratat cu toată atenţia de către credincioşi, deoarece aceste stihuri ale psalmilor profetici reprezintă un element de autenticitate al credinţei noastre vechitestamentare.”

Bucurii de la Domnul!

pr. Andrei

PS: Vă recomand și acest articol pentru o și mai bună înțelegere: Prochimenul - chintesență biblică a slujbei

ioan a răspuns:
4 August 2016

pro kimen text inainte

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: liturgică, prochimen, catehism, Intreaba preotul

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons