Ce rugăciuni să spun pentru ajutor la examenul de capacitate?

Foto: Oana Nechifor

Hristos a Înviat! Sunt în clasa a 8-a și în curând am un examen. Eu fac ce rugăciuni pot. Puteți să-mi dați un sfat sau un exemplu de rugăciune? Sărut mâna!

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Iunie 2016

Adevărat a Înviat!

Andrei, este foarte bine că spui ce rugăciuni poți. Dumnezeu le ascultă! 

Îți pot recomand următoarea rugăciune a elevului pentru ajutor la examene și spor la învățătură. Este foarte frumoasă și de folos:

„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce Te-ai sălăşluit în inimile cele curate ale celor doisprezece Apostoli prin harul Preasfântului Duh, Care S-a coborât în chipul limbilor de foc şi a deschis gurile lor de au început a grăi în alte limbi, trimite, Doamne, acelaşi Duh Sfânt peste mine, robul Tău, luminează mintea mea şi sădeşte în urechile mele Sfânta Scriptură cea insuflată de Tine, precum şi toată învăţătura cea bună şi folositoare. Pune în mintea şi inima mea duhul înţelepciunii, al ştiinţei, al evlaviei şi al fricii Tale, duhul cel bun care povăţuieşte pe calea cea dreaptă spre înţelegerea şi lucrarea a toată fapta cea bună, spre slava sfântului Tău nume, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, ale înţe­lepţilor Tăi Apostoli şi ale tuturor sfinţilor. Că Tu eşti luminarea sufletelor şi a trupurilor noastre şi Ţie slavă şi mulţumire înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”

Pe lângă aceasta poți rosti și această rugăciune pentru ajutor la examen, adresată Maicii Domnului:

„Preasfântă Stăpînă Născătoare de Dumnezeu, Casa pe care Înţelepciunea lui Dumnezeu Sieşi Şi-a zidit-o, Dătătoarea darurilor duhovniceşti, ceea ce de la cele lumeşti la cele mai presus de lume mintea noastră o înalţi şi pe toţi la cunoştinţa Adevărului îi ridici!

Primeşte puţina rugăciune a nevrednicului/nevrednicei robului/roabei tău/tale, care cu credinţă şi smerenie mă închin în faţa Preacinstitei Tale icoane şi cu umilinţă te rog: Dăruieşte bună sporire minţii mele, luminează-mă cu lumina cunoştinţelor, întăreşte-mi memoria, dă-mi priceperea cuvenită şi pune în gura mea cuvânt spre răspuns bun, ca înstrăinat fiind de deşertăciunea pământească şi slava deşartă să mă înalţ cu mintea şi cu inima spre cele nepieritoare şi veşnice. Amin.”

De asemenea îți recomand să te rogi pentru ajutorul la examenul de capacitate sfântului al cărui nume îl porți, anume Sfântului Apostol Andrei. Sfântul te va ajuta!

Însă, ține cont că, dincolo de rugăciunile pe care le spui importantă este pregătirea temeinică pentru examen. Mereu le amintesc celor care îmi adresează întrebări cu privire la acest subiect cuvintele pline de înțelepciune ale părintelui Teofil Părăian: „Trebuie să învăţaţi! Vin la mine unii şi-mi zic: „Părinte, să vă rugaţi pentru că am un examen!”. Şi le zic: „Să ştii că examenele nu se iau cu rugăciune, ci se iau cu învăţătură”. Poate cred oamenii că eu nu am credinţă în puterea rugăciunii. Însă nu! Acesta-i adevărul: degeaba vrei să iei examenul doar prin rugăciunea cuiva, dacă n-ai învăţat nimic. Tu trebuie să înveţi! Te ajută rugăciunea, dar ştiţi cum te ajută? Îţi dă o dispoziţie, nu te blochezi, înţelegi, dar numai după ce ai învăţat. Dacă nu ai învăţat, nu-ţi vine nimic în gând, decât că nu ai învăţat.”

Învață mult, roagă-te atât cât poți și Dumnezeu va fi cu tine!

Dumnezeu să îți ajute să treci cu bine examenul de capacitate!

pr. Andrei

PS: Și părinții tăi te pot ajuta mult cu rugăciunea, rostind: Rugăciunea părinților pentru ajutor copilului la examen 

Emily a răspuns:
17 August 2016

Copile, Dumnezeu te ajuta daca inveti, nu da El examen in locul tau. De ex., poti nimeri un subiect mai usor sau unul pe care il stii mai bine, capeti liniste si stapanire de sine in timpul examenului, astfel incat in loc de un 8 sa iei un 10, sa zicem, dar niciodata in loc de un 4 nu vei lua 8, nici macar 5.

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons