Ce să facem cu lumânările de la cununie?

Foto: Oana Nechifor

Doamne ajută! Ce trebuie să se facă cu lumânările de la cununie? Este plin internetul de fel de fel de obiceiuri și tradiții, ca să nu mai spunem de zecile sau sutele de întâmplări. 

pr Andrei Atudori a răspuns:
12 August 2016

Doamne ajută!

Ciprian, la opt zile după Cununie, mirii împreună cu nașii, având lumânările de la nuntă, trebuie să vină la biserică pentru ca preotul să le citească o rugăciune specială.

Îți citez din Molitfelnic: „Venind tinerii cu nașii la biserică, preotul ia epitrahilul și iese în tinda bisericii, unde aceștia așteaptă, având aprinse lumânările de laa nuntă...”, mai departe fiind redată rânduiala propriu-zisă.

Și iată ce se specifică la finalul rânduielii: „apoi, dând cântăreților lumânările pentru a fi folosite în biserică”. 

Așadar, lumânările de la cununie trebuie lăsate la biserică.

Singura problemă este că, în loc să se folosească lumânări de ceară curată, la majoritatea nunților se folosesc, din păcate, lumânări din parafină, care de care mai împopoțonate, ce nu pot fi utilizate efectiv în cadrul slujbelor, pentru că fumegă foarte mult, picură excesiv, nefiind realizate din materii prime potrivite pentru cult.

De aceea, recomand ca lumânările de la cununie să fie din ceară curată! Lăsându-le la biserică, ele pot fi aprinse la diferite slujbe, pot fi folosite la ieșirea preotului la vohoduri și așa mai departe.

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Ioana A a răspuns:
18 Iulie 2017

Doamne ajuta!

Ce se intampla in cazul in care nasii nu pot lua parte la citirea acestor rugaciuni? In cazul nostru, nasii nu locuiesc in tara, si vin doar de cateva ori pe an in Romania.

Ioana

pr Andrei Atudori a răspuns:
18 Iulie 2017

Doamne ajută!

Ioana, în astfel de situații rugăciunea de la opt zile după Cununie se poate face și fără prezența nașilor.

Gând bun!

pr. Andrei

LILIANA BAJBAIAC a răspuns:
1 Octombrie 2017

Parintii pot duce lumanarile la biserica si rugaciunea pentru tineri se poate face dupa cele 8 zile? Copii= mirii inca nu au sosit din ,,luna de miere"?

pr Andrei Atudori a răspuns:
24 Octombrie 2017

Doamne ajută!

Să le aducă ei atunci când se întorc.

Cu gânduri bune,

pr. Andrei

GETA a răspuns:
20 Octombrie 2017

Doamne ajuta ! Am si eu intrebare referitoare la lumanarile de la cununie. Pot duce eu, mama baiatului lumanarile la biserica? Sunt albe, scurte, cred ca din parafina, ce fac le mai duc daca nu se pot aprinde in biserica? Si daca da, daca pot la le duc la biserica de la mine din oras, fiindca ei locuiesc in alta parte. Lumanarile sunt la mine acum. Multumesc mult pentru raspuns!

pr Andrei Atudori a răspuns:
24 Octombrie 2017

Doamne ajută!

Dacă nu le pot duce dintr-un motiv obiectiv (de exemplu sunt plecați din țară), le puteți duce dumneavoastră părintelui de la biserica de parohie și sfinția sa va ști ce să facă cu ele. Vă rog să țineți minte că nu „dusul” sau „nedusul” lumânărilor de la cununie la biserică este important, ci acea molitfă care se face la opt zile după cununie. Practic, atunci se lasă și lumânările. Dacă mirii nu se îngrijesc să li se citească această molitfă, este mai puțin relevant cum ajung după aceea lumânările la biserică.

pr. Andrei

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons