Ce se ia mai intâi: anafura sau aghiasma? De ce? Care este mai mare?

2 Octombrie 2015 Pr. Andrei Atudori aghiasma, anafura
Foto: Oana Nechifor

Ce se ia mai intâi: anafora sau aghiasma? De ce? Care este mai mare?

pr Andrei Atudori a răspuns:
2 Octombrie 2015

Doamne ajută!

Costin, există două situați:

1. Dacă vorbim de aghiasma mică, atunci ea se consumă, dimineața pe nemâncate, înainte de anafură. Trebuie spus însă că, în anumite zone ale țării unii părinți spun să se ia întâi anafură și apoi aghiasmă mică. Pentru conștiința fiecăruia cel mai bine este ca să fie întrebat duhovnicul cu privire la aceasta și să se procedeze întocmai.

2. Dacă vorbim de Aghiasma mare (cea sfințită la sărbătoarea Botezului Domnului și care se ia în cele 8 zile de după Bobotează și oricând binecuvintează duhovnicul), atunci confrom rânduielii Bisericii se consumă, dimineața pe nemâncate, înainte de anafură. Adică, luăm mai întâi Aghiasmă mare și apoi anafură.

Discuția nu se pune în termenii „care e mai mare?”

Toate sunt de mare folos pentru sufletele și trupurile noastre.

Dumnezeu să te ajute să-ți sfințești viața!

pr. Andrei

Lucian2 a răspuns:
17 Ianuarie 2016

Părintele profesor Sava zicea așa: Ordinea în care se consumă se deduce din însăși numirea lor: una e apă „sfințită”, cealaltă e pâine binecuvântată. De aceea, cea sfințită prin invocarea Duhului Sfânt, fie ea mică sau mare, se cade să se consume înainte de cea binecuvântată.

Andrei pacatosul a răspuns:
10 Decembrie 2016

Aghiasma Mică se bea imediat după Sfânta Anafură, în tot cursul anului. Prin stropirea cu apa sfinţită duhurile cele viclene se gonesc din tot locul, oamenii se acoperă şi se păzesc de tot lucrul rău, se aduce îndestulare gospodăriilor, se tămăduiesc bolile şi se dăruieşte iertare de păcatele mici. Aghiasma Mică se foloseşte de către preot la săvârşirea ierurgiilor (slujbe mici): sfinţirea fântânilor, a icoanelor, a bisericii care a suferit o reparaţie de mică anvergură, a veşmintelor şi obiectelor de cult. Se mai foloseşte şi la alte slujbe precum: binecuvântarea începerii semănatului, sfinţirea vaselor, izbăvirea viilor şi grădinilor bântuite de lăcuste şi gândaci.-Schitul Darvari

doinita a răspuns:
5 Octombrie 2015

[...]

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Noiembrie 2015

Doamne ajută! Vă rog să folosiți formularul special pentru a adresa întrebări care nu au legătură directă cu întrebare de mai sus și răspunsul al ea. Mulțumesc pentru înțelegere! pr. Andrei

Pr. Ciprian a răspuns:
4 Aprilie 2016

Aghiasma( chiar daca este mica sau mare) este sfințită pe când anafura este doar binecuvântată. Răspunsul îl știți deja!

dana a răspuns:
12 Noiembrie 2018

Sarut-mana Parinte. Daca tinem o zi de post de 24 de ore , pana la ora 24, si apoi vrem sa mancam, pt ca suntem deja in a doua zi. Chiar daca n-am dormit , putem lua apa sfintita si anafura. Precizez ca in ziua de post , beau lichide , apa si ceai...
Pot sa le iau dupa 24 noapte si apoi sa mananc? Ca sa nu ma culc flamanda pana dimineata? Multumesc frumos.

Dana

pr Andrei Atudori a răspuns:
13 Noiembrie 2018

Doamne ajută!

Dana, fiind o situație atât de specifică și de personală numai duhovnicul îți poate oferi un răspuns potrivit. Mergi și întreabă-l despre asta și fă așa cum îți spune!

Post cu folos!

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: Aghiasma mică, Aghiasmă mare, anafură

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons