Cum aș putea convinge o persoană în vârstă să se spovedească?

Foto: Oana Nechifor

Cum pot determina o persoană în vârstă să meargă la spovedit, în condițiile în care a spus că nu se mai spovedește la preot, ci direct în fața lui Dumnezeu – pentru că a avut păcate mai grele și s-a spovedit mai demult la doi preoți, și ambii s-au comportat urât cu el în urma spovedaniilor, încât toți cei din jur înțeleseseră multe din cele spovedite? Cum îl pot ajuta să înțeleagă rolul vital al spovedaniei și că doar în fața unui preot se poate realiza o spovedanie adevărată? Cum își poate învinge teama și rușinea? Mulțumesc!

20 Iunie 2017

Cristina,

În general, cei mai în vârstă au o anume mândrie şi nu primesc sfaturi cu ușurinţă de la cei mai tineri – dar cu răbdare şi cu dragoste, la care adăugăm şi rugăciune, putem vedea minuni. Îmi amintesc, cu ani în urmă, când fiind în biserică a venit un bătrân însoţit de nepoata lui şi mi-a spus următoarele: „Vedeţi, părinte, copila aceasta m-a adus pe mine la biserică, la bătrâneţea mea, şi pentru aceasta îi mulţumesc lui Dumnezeu”. Nu trebuie să ne descurajăm, ci să cerem mereu ajutorul lui Dumnezeu, iar El va înmuia inima împietrită şi rănită a persoanei în cauză. S-a ajuns aici pe fondul unei credinţe slabe, la care s-a adăugat şi neatenţia preoţilor – sau poate a fost doar o neînţelegere şi din ispita celui rău s-a ajuns la o asemenea situaţie – însă lucrurile se pot îndrepta cu ajutorul lui Dumnezeu, să avem nădejde.

Când îl găseşti dispus să primească cuvânt, spune-i cu duh de blândeţe cele despre spovedanie şi cele ce ţin de tainele Bisericii şi de mântuire, aşa cât te luminează Dumnezeu.

Domnul să-ţi dea răbdare!

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons