Cum se citesc Canoanele Maicii Domnului?

Foto: Ștefan Cojocariu

Sărut mana părinte! Aș dori să încep să mă rog, citind canoanele Maicii Domnului. Mărturisesc că nu le- am mai citit niciodată. Nelămurirea mea este legată de rânduiala citirii canoanelor după glasuri. Pot să încep să citesc fără să țin cont de glasuri? Vă mulțumesc! Doamne ajută!

pr Andrei Atudori a răspuns:
4 August 2017

Doamne ajută!

Maria, ți-a dat Dumnezeu gândul cel bun! Să te întărească să îl împlinești, iar Maica Domnului să-ți asculte rugăciunea!

În principiu, e bine dacă reușești să citești canoanele după rânduiala glasurilor (așa cum se citesc în mănăstiri), însă, personal, nu cred că este vreo problemă dacă nu citești după glasuri și începi pur și simplu de la început sau de la o zi anume, indiferent de glas. Nu cred că asta este esențial, ci să încerci să te rogi cât mai curat, cât mai cu atenție și cu mintea și inima mai mult decât cu buzele. 

Dacă dorești să citești după rânduiala glasurilor, pur și simplu te uiți în calendar la sâmbăta precedentă și vezi care este glasul săptămânii în curs, după care citești canonul din ziua în care te afli, aferent glasului respectiv. 

Până la urmă, să stabilești ce canon al Maicii Domnului să citești este simplu (fie că citești după glasuri, fie că nu), mult mai greu este să te rogi cu adevărat! Către asta să tinzi! Cere duhovnicului cuvânt și sfat despre asta.

Maica Domnului să te ocrotească!
Pr. Andrei

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons