Cununie mixtă

Buna seara! As avea o intrebare: Eu sunt de religie ortodoxa iar prietena mea de religie catolica. Fiecare dintre noi am dori sa ne pastram religia. Se poate face ceva in acest sens? Multumim

pr Andrei Atudori a răspuns:
14 Iulie 2015

Doamne ajută,

Dan, nu există „cununii mixte”, ci doar „căsătorii mixte”. Cununia este una singură și nu poate fi „amestecată”. În ceea ce privește căsătoriile mixte, pot să îți spun că ele sunt acceptate în Biserica Ortodoxă, numai dacă se îndeplinesc câteva condiții:

1. Trebuie să aveți o dispensă oferită de către ierarhul care conduce eparhia din care face parte biserica ortodoxă în care se va oficia biserica. În acest sens, se depune un dosar la centrul eparhial al episcopiei respective, în care trebuie atașate mai multe documente. Trebuie să vă interesați la Centrul Eparhial despre pașii pe care trebuie să îi urmați pentru primirea acestei dispense. Preotul paroh vă poate îndruma cu privire la aceasta și este bine să vă ocupați din timp de acest aspect esențial.
2. Copiii trebuie botezați și crescuți în credința ortodoxă.
3. Nașii de cununie (și ai copiilor) trebuie să fie ortodocși.

Acestea ar fi condițiile în care se poate oficia o căsătorie mixtă în Biserica Ortodoxă, însă trebuie să vă spun faptul că acest tip de căsătorie este o derogare de la regulă, implică multe „compromisuri” din punct de vedere moral și duhovnicesc, precum și dificultăți în educarea copiilor (din punct de vedere duhovnicesc).

Cel mai indicat ar fi ca viitoarea ta soție să accepte trecerea la credința ortodoxă. Dar asta ține de modul în care vă înțelegeți în cuplu, de relația pe care o aveți unul cu celălalt. Este cel mai bun sfat pe care vi l-aș putea da. Odată ce vă asumați o căsătorie mixtă, trebuie să vă asumați și inconvenientele ei și să trăiți cu ele. Câtă vreme cei doi soți nu cred la fel, există mereu loc pentru ispite de tot felul, iar ele se întețesc după ce apar copiii. Cred că este o situație delicată, iar decizia vă aparține în totalitate. Mă rog Bunului Dumnezeu să vă ajute!

Domnul să vă lumineze!
pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons