Dacă am botezat, necununați fiind, ne mai putem căsători?

Foto: Oana Nechifor

Eu si prietenul meu am botezat doi baietei impreuna, cu toate ca nu suntem cununati. Crezul l-am rostit doar eu la ambele botezuri. Insa lepadarile le-am rostit amandoi si, de asemenea, si copilul l-am tinut amandoi. Cu toate ca la al doilea botez, preotul a stiut ca nu suntem cununati, nu ne-a spus nimic. Ne mai putem casatori daca am botezat necununati?

23 Iulie 2015

Soră Mihaela,

În situația voastră, chiar dacă nu ați rostit Crezul amândoi, totuși, asistând împreună la exorcisme și lepădări, ați mărturisit Ortodoxia. Răspunzând cu „mă lepăd de Satana și mă unesc cu Hristos” este tot o formă de mărturisire a credinței. Având în vedere aceste lucruri, pentru a vă căsători, voi trebuie să cereți dispensă de la episcopul locului. Aceasta deoarece mărturisind împreună credința în cadrul botezului ați devenit rude spirituale de gradul II.

Din acest motiv, sfătuim pe toți tinerii care se află în situația voastră să consulte preotul atunci când hotărăsc să primească Taina Cununiei, dar mai ales să evite situații de acest fel. În situația cuplurilor care, neștiind aceste lucruri, au botezat împreună și apoi s-au căsătorit fără dispensă din partea episcopului locului, să mărturisească respectiva conjunctură duhovnicului, cerând îndrumare pentru dezlegare din partea unui episcop.

Este bine de știut că tânărul și tânăra care urmează a se căsători și doresc să încreștineze un prunc înainte de a primi Taina Cununiei trebuie să stabilească următoarea rânduială: doar unul dintre ei va rosti lepădările, Crezul și va primi în brațe pe pruncul scos din apa botezului, iar celălalt doar va asista la slujba botezului, pentru a se evita înrudirea spirituală și celelalte probleme menționate mai sus.

Cu bune doriri,

Pr. Mihail

Popa a răspuns:
3 Septembrie 2015

Parinte, dar casatoriti fiind, sot si sotie daca botezam, putem rosti amandoi Crezul si lepadarile amandoi?

pr Andrei Atudori a răspuns:
3 Septembrie 2015

Doamne ajută

Da, puteți rosti împreună Crezul și lepădările.

Bucurii de la Domnul!

pr. Andrei

Popa a răspuns:
3 Septembrie 2015

Doamne Ajuta!Va multumim frumos parinte pt.raspuns!

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: botez, cununie, nași

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons