Daca eu sunt de religie reformata pot sa trec la religia ortodoxa?

Foto: Oana Nechifor

Daca eu sunt de religie reformata pot sa trec la religia ortodoxa?

pr Andrei Atudori a răspuns:
29 Ianuarie 2015

Doamne ajută!
Răspunsul cel mai scurt cu putință este: Da!
Schimbarea religiei este o problemă de conștiință personală și un pas esențial în viața oricărui om. Faptul că doriți să deveniți fiică a Bisericii Ortodoxe Române mă bucură nespus și mă face să vă spun: „Bine ați venit acasă!”
Până a deveni creștin- ortodoxă există câțiva pași pe care trebuie să îi urmați.
Ca să vă fie cât mai clară procedura vă redau mai jos indicațiile cu privire la aceasta din cartea cu titlul „Primirea la Ortodoxie a celor de alte credințe”, apărută la Editura Institutului Biblic și de Misiune a Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2014. Deși vi se poate părea complicat, la prima vedere, să știți că nu este așa și că această rânduială poate fi adaptată de la caz la caz, având în vedere situațiile specifice. Orice preot vă poate sfătui în acest sens și vă poate ajuta în acest demers. Iată ce spune rânduiala:
„După ce preotul a luat cunoştinţă despre dorinţa unei persoane de a veni la Ortodoxie, el înştiinţează în scris, pe ierarhul său eparhiot despre aceasta, trimiţând şi cererea candidatului (n.n. există un model de cerere) scrisă şi semnată de el (sau, în cazul copiilor, de un părinte sau un tutore legal). După ce a primit în scris binecuvântarea pentru începerea catehizării, mai întâi îl întreabă pe cel ce vine la Ortodoxie despre toate credinţele şi învăţăturile rătăcite la care a fost părtaş până atunci, arătându-i cu dovezi din Sfânta Scriptură greşelile lor. Apoi îl învaţă cu stăruinţă şi-l întăreşte în credinţa ortodoxă, povăţuindu-1 cum să vieţuiască în chip plăcut lui Dumnezeu. De asemenea, acesta va avea un naş, credincios cunoscător şi trăitor al dreptei credinţe, care să-i fie bun sfătuitor, atât în vederea primirii la Ortodoxie, cât şi după aceea. Primirea nu trebuie făcută în grabă, pentru a avea timp să cunoască bine învăţătura de credinţă ortodoxă şi dreapta vieţuire. Catehizarea durează de obicei şase luni, sau cel puţin trei luni cu recomandarea preotului pregătitor. În acest timp, va participa la sfintele slujbe (stând, în calitate de catehumen, în pronaosul bisericii), va ţine posturile rânduite, stăruind în rugăciune şi în citirea catehismului ortodox, precum şi a altor cărţi folositoare pentru suflet.
Când preotul socoteşte că acesta a înţeles dreapta învăţătură şi vieţuire şi cunoaşte că este hotărât să devină credincios al Sfintei Biserici Ortodoxe, rânduieşte ziua primirii lui, îndemnându-l să postească timp de o săptămână, înainte de săvârşirea slujbei cuvenite, şi să se pregătească pentru a-şi mărturisi toate păcatele sale.
Primirea la Ortodoxie se poate face în cadrul unei parohii, dar şi al unei mănăstiri, cu binecuvântarea chiriarhului.”
Iată o sumarizare a pașilor:
1. Căutarea unei parohii/mănăstiri și a unui preot care să vă călăuzeacă în acest demers;
2. Realizarea unei cereri care să fie adresată episcoplui locului și care să fie semnată și de preotul de la punctul 2;
3. Catehizarea (perioada în care veți învăța și vă veți însuși adevărurile de credință creștin-ortodoxe);
4. Spovedania sau mărturisirea păcatelor;
5. Slujba propriu-zisă de primire la Ortodoxie;
Vă îndemn să luați legătura cu un preot ortodox din localitatea în care aveți domiciliul, să îi vorbiți despre intenția dumneavoastră și să îl rugați să vă ofere ajutorul.
Mă rog Bunului Dumnezeu să vă lumineze, să vă întărească și să vă ajute să vă duceți gândul la îndeplinire!
pr. Andrei

florentins a răspuns:
28 Ianuarie 2016

am fost crestin ortodox mam dat in religia musulman pentry ca fostul sot era musulman si trebuia sa ma dau in religia lui sa ma pot casatori cu el intrebarea mea este ma pot da inapoi in religia mea crestin ortodox?

pr Andrei Atudori a răspuns:
23 Mai 2016

Da.

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons