Dacă întrebarea ce se va pune pe buletinele de vot la referendum nu mi se pare clară, ce să fac?

26 Septembrie 2018 pr. Andrei Atudori căsătorie
Foto: Oana Nechifor

Doamne ajută! Dacă întrebarea ce se va pune pe buletinele de vot la referendum (privind căsătoria dintre un bărbat și o femeie) nu e clară, ce să fac? Binecuvântați și mă iertați, părinte! Mihaela

pr Andrei Atudori a răspuns:
26 Septembrie 2018

Doamne ajută!

Mihalea, sper că între timp te-ai lămurit că întrebarea de pe buletinul de vot este atât de clară cât permite Legea nr. 3/2000 privind desfășurarea referendumurilor, care precizează la articolul 7, aliniatul 1: „Cetățenii care participă la referendum au dreptul să se pronunțe prin „DA” sau „NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”.

Aceasta este, deci, formularea standard impusă de lege pentru întrebarea ce se pune la o revizuire constituțională. Acum se referă strict la articolul modificat și anunțat în Monitorul Oficial, împreună cu avizul Curții Constituționale a României. Nimeni nu mai poate adăuga ceva la legea de revizuire a Constituţiei. Orice adăugire ar fi tardivă, ilegală şi în afara avizului dat de CCR.

Întrebarea de acum este identică cu cea de la Referendumul din 18-19 octombrie 2003, care s-a desfășurat tot în două zile.

Referendumul din 2009 a fost unul consultativ, de aceea întrebarea a fost formulată altfel.

Mihalea, nu este nimic în neregulă sau suspect cu întrebarea de pe buletin. Pur și simplu, așa prevede Legea. Îți atașez mai jos extrasul din Monitorul Oficial în care scrie negru pe alb care este „forma aprobată de Parlament”.

Mergi și votează cu nădejde!

Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți!

Pr. Andrei

PS: Aceasta este Legea adoptată de Parlament:

PS2: Așa va arăta buletinul de vot. Așadar: dacă mergi la referendum și votezi „DA”, ești de acord doar cu modificarea art. 48 alin. (1) (schimbarea termenului de „soț” cu sintagma „un bărbat și o femeie”) și numai atât, iar dacă votezi „NU”, îți arătați dezacordul, în sensul că nu ești de acord cu această modificare (schimbarea termenului de „soț” cu sintagma „un bărbat și o femeie”).

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons