De Sfinții 40 de Mucenici este dezlegare la vin și untdelemn? Dar în sâmbetele și duminicile din Postul Mare?

Foto: Ioana Stoian

Sărut-mâna, parinte! Va scriu deoarece am oarece nedumeriri. Am văzut într-un calendar de pe un site care se zice ortodox că joi, 09.03. a.c., de Sfinții 40 de Mucenici, dar și sâmbăta și duminica, ar fi dezlegare la ulei și vin. Aceste dezlegări nu apar însă și în alte calendare. Puteți să oferiți amănunte în acest sens? 

pr Andrei Atudori a răspuns:
8 Martie 2017

Doamne ajută!

Emil, la sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici se face dezlegare la vin și untdelemn. Mențiunea aceasta apare specificată în sinaxarele de la finalul celor mai importante cărți de cult (Liturghier, Molitfelnic etc.).

De asemenea, dezlegarea la vin și untdelemn este prevăzută de Tipic și în zilele de sâmbătă și duminică din Postul Mare.

Post cu mult folos!

Pr. Andrei

P.S.: Cele două calendare pe care le-ai menționat sunt diferite. Unul este un calendar tip sinaxar (în care apar menționate și dezlegările la vin și untdelemn), iar cel de al doilea este un calendar obișnuit (asemenea calendarelor „de perete”), în care aceste dezlegări la vin și ulei nu sunt menționate și sunt menționate numai dezlegările la pește. Așa se explică diferența!

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons