Dezlegarea la pește presupune și dezlegarea la ulei și vin?

7 August 2015 Pr. Andrei Atudori post
Foto: Oana Nechifor

Dezlegarea la pește în timpul postului presupune și dezlegare la ulei și vin sau doar la pește?

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 August 2015

Daniela, răspunsul este da. Atunci când este dezlegare la pește se dezleagă și la ulei și vin. Numai toate să fie cu măsură!

Să nu uităm că aceste dezlegări, de pește, ulei și vin, sunt date pentru asprimea posturilor, pentru slăbiciunea trupului omenesc, precum şi pentru cinstirea zilelor în care se săvârşeşte Sfânta Liturghie iar nu pentru înbuibare.

Mă bucur că ai în vedere și dezlegările la vin și ulei. Deși ele sunt ținute cu strictețe mai ales în mediul monahal, există mulți mireni care consumă în timpul postului mâncare pregătită cu ulei și beau vin numai atunci când este dezlegare la ele, ceea ce este foarte bine. Cine poate ține această rânduială mai strictă a postului are mult folos duhovnicesc. Însă, pe lângă postul de mâncare, ținut mai mult sau mai puțin aspru, după puterile fiecăruia, să nu uităm de postul duhovnicesc (abiținere de la păcate, rugăciunea, milostenia etc.) care nu cunoaște nici o dezlegare.

Post cu folos.

pr. Andrei

Alex a răspuns:
29 Octombrie 2015

Referitor la ulei, in calendarul ortodox nu e precizat deloc uleiul. Nici in cel tiparit, pe care il am de la biserica mea, nici in cel de pe pagina de internet a Arhiepiscopiei Romane (de exemplu aici: http://patriarhia.ro/calendar-ortodox-martie-193.html ) Va multumesc. Doamne ajuta!

a răspuns:
8 Decembrie 2015

Alex, precizările referitoare la dezlegările la vin și ulei (untdelemn) apar în sinaxar. Sinaxarul este un calendar mai amănunțit care se găsește de obicei la sfârșitul diferitelor cărți de cult sau cărți de rugăciuni ceva mai complexe. De exemplu el apare în Ceaslov.  Aceste dezlegări nu apar în calendarele obișnuite din motive practice.

Doriri de bine!

pr. Andrei

Alex a răspuns:
10 Decembrie 2015

Va multumesc. Doamne ajuta!

maria pop a răspuns:
18 Aprilie 2018

Hristos a inviat !

Dezlegarea la pește în zilele de miercuri si vineri dintre Sfintul Paste si Pogorarea Sfantului Duh presupune și dezlegare la lapte, branza, oua sau doar legume si pește?

Va multumesc. Doamne ajuta !

pr Andrei Atudori a răspuns:
20 Aprilie 2018

Adevărat a Înviat!

Este dezlegare numai la pește, nu și la lapte, brânză și ouă. Așadar se poate mânca pește iar în rest mâncare de post.

pr. Andrei 

Mihai a răspuns:
12 Noiembrie 2018

Buna ziua! De ce in 2018, in sinaxar, nu apare dezlegare la untdelemn, vin sau peste in prima sambata si duminica din Postul Craciunului, in zilele de 17 si 18 noiembrie?

pr Andrei Atudori a răspuns:
13 Noiembrie 2018

Doamne ajută!

Mihai, întotdeauna prima dezlegare la pește din Postul Nașterii Domnului este pe 21 noiembrie și nu mai devreme. De la începutul postului și până pe 21 noiembrie singurele dezlegări la vin și ulei, menționate în sinaxar,  sunt pe 16 noiembrie și pe 20 noiembrie. Pentru ziele la care te referi nu se dezleagă la pește, dar fiind sâmbtă și duminică cred că se poate dezlega la vin și ulei.

Post cu folos!

pr. Andrei 

 

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons