Două surori se pot căsători cu doi frați?

19 Ianuarie 2015 Pr. Andrei Atudori căsătorie
Foto: Oana Nechifor

Este păcat ca două surori să se căsătorească cu doi frați?

pr Andrei Atudori a răspuns:
19 Ianuarie 2015

Doamne ajută!

Biserica Ortodoxă, în baza învățăturii și a canoanelor sale despre gradele de rudenie spirituală, nu permite căsătoria a două surori cu doi frați. Iată ce spune un fragment din Canonul 54 al Sinodului de la Trulan:

„Fiindcă, însă, prin astfel de tăcere și prin necunoașterea opririi căsătoriilor nelegiuite firea se tulbură pe sine, am socotit să expunem mai lămurit cele privitoare la aceasta, hotărând că, de acum înainte, cel care se va împreuna cu vara sa prin legătura de căsătorie, sau tatăl și fiul, cu mama și cu fiica, sau tatăl și fiul cu două femei surori, sau mama și fiica cu doi frați, sau doi frați cu două surori, să cadă sub canon de șapte ani, firește după ce s-au despărțit de însoțirea nelegiuită.”

Acesta este numai un exemplu de canon care interzice o astfel de căsătorie, ele fiind mai multe. Mai simplu spus, o dată ce doi dintre ei se căsătoresc, ceilalți doi (fratele și sora fiecăruia dintre ei) devin cumnați, adică rude spirituale, fapt pentru care nu se pot căsători unul cu altul.

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Anonim a răspuns:
9 Octombrie 2017

Au voi sa se casatoreasca un unchi si un nepot cu doua surori ?

pr Andrei Atudori a răspuns:
4 Iunie 2018

Nu. Ei sunt încuscriţi în gradul 5 al cuscriei de felul II (adică rudenia între consângenii unui soţ cu consângenii celuilalt soţ ). În situați aceasta s-ar produce și așa numitul amestec ilicit de nume. Asemenea schimbare sau amestec ilicit de nume se produce – de exemplu – când două persoane consângene ajung, prin două căsătorii, într-un raport de cuscrie neegal. Astfel, dacă unchiul şi nepotul s-ar căsători cu două surori, atunci unchiul devine cumnatul nepotului său, coborându-se pe aceeaşi treaptă cu nepotul său.

pr. Andrei

 

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons