Este permisă căsătoria a doi frați cu două verișoare primare?

Foto: Benedict Both

Este permisă căsătoria dintre doi frați și două verișoare? Adică eu și fratele meu putem să ne căsătorim cu două fete ce sunt verișoare de gradul 1?

pr Andrei Atudori a răspuns:
13 Septembrie 2018

Doamne ajută!

Laurențiu, nu este permisă căsătoria a doi frați cu două verișoare primare (dintâi). 

Să îți explic de ce: din punct de vedere religios, dacă unul dintre frați se căsătoreşte cu una dintre fetele care sunt verișoare primare, atunci al doilea frate nu se poate căsători cu verişoara primară a fetei, deoarece sunt încuscriți în gradul 6 al cuscriei de felul II. În plus, în această situație ar interveni și așa numitul amestec ilicit de nume, care se produce – de exemplu – când două persoane consângene (rude de sânge) ajung, prin două căsătorii, într-un raport de cuscrie neegal sau în două grade de rudenie simultan (și din partea mamei, și din partea tatălui). Mai simplu spus, dacă doi fraţi s-ar căsători cu două verişoare primare, copiii lor ar fi după taţii lor veri primari, iar după mamele lor verişori ai doilea.

Pentru conștiința ta, te îndemn să vorbești despre asta cu părintele tău paroh/ duhovnic și să ai grijă de relația cu fratele tău. 

Dumnezeu să vă lumineze!

pr. Andrei 

Vasilica Pletoianu a răspuns:
21 Septembrie 2018

Dar casatoria intre doua surori si doi verisori primari este permisa?

pr Andrei Atudori a răspuns:
9 Octombrie 2018

Nu. Se aplică aceleași principii din răspunsul de mai sus.

Doamne ajută!

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons