Este posibilă cununia religioasă fără nași?
 

Foto: Benedict Both

Buna ziua, In cateva luni eu si partenerul meu urmeaza sa ne unim destinele, amandoi suntem trecuti de 27 de ani si ne dorim sa facem cununia religioasa insa nu dorim sa avem nasi. Parintii nostrii sunt sanatosi si in putere, noi suntem indeajuns de maturi si desi ne dorim sa respectam toate traditiile posibile consideram ca aceasta nu ni se potriveste. Am citit diverse opinii pe internet in care se confirma cat de cat ca exista posibilitatea unei cununii religioase fara prezenta unei perechi de nasi insa va scriu in speranta obtinerii unei confirmari. Va multumesc mult si astept raspuns.

pr Andrei Atudori a răspuns:
11 Septembrie 2018

Doamne ajută!

Mihaela, opiniile pe care le-ai citit pe internet sunt false. Dacă cineva - oricine - susține că se poate face Sfânta Taină a Cununiei, fără nași (ortodocși cununați), acela nu știe despre ce vorbește.

Nașii de cununie nu sunt o simplă „tradiție” ce trebuie de respectată sau care poate să nu fie respectată. Nașii de cununie sunt o „instituție”! Ei au un rol activ în cadrul slujbei Tainei Sfintei Cununii și în viața familiei care se întemeiază prin aceasta.

Mă bucur că părinții vă sunt în putere și sănătoși! Așa să îi țină Dumnezeu multă vreme! Dar nu amestecați lucrurile. Nașii nu îi înlocuiesc pe părinții, ci îi completează! Faptul că sunteți îndeajuns de maturi nu vă „eliberează” de necesitatea de a fi „nășiți”. Nașii nu atentează la maturitatea (maturizarea) voastră, ci o susțin!

Căutați-vă o pereche de nași ortodocși cununați, mergeți și primiți Sfânta Taină a Cununiei și bucurați-vă de binecuvântările lui Dumnezeu din viața voastră! Când ne înțelegem și ne trăim credința, ne-o asumăm în întregime, nu doar în aspectele ce ne convin ci și în cele care nu prea ne plac sau care credem că nu ni se prea potrivesc. 

Vorbiți despre asta cu părintele vostru duhovnic. Dacă nu aveți unul, căutați-vă!

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

 

Lacramioara a răspuns:
5 Octombrie 2018

Buna ziua..sant la a doua casatorie cu sotul meu..santem de un an de zile cununati civil dar nu am reusit sa ne cununam religios..sotul meu a mai fost plecat din tara..acum s a intors si vrem sa ne cununam..sa nu mai traim in pacat..problema este urmatoarea..nu reusim sa gasim nasi..avem pe cineva dar vor cu petrecere..restaurant..invitati..noi nu avem nevoie de asa ceva..ce este de facut..nu exista nici o posibilitate sa ne cununam fara nasi?..am obtinut si aprobare de la mitropolie..dispensa..bunavointa avem..sotul meu este posibil sa plece iar..viata e asa cum e..nu se stie niciodata..ce se poate intampla..chiar nu se poate sa ne cununam fara nasi?

pr Andrei Atudori a răspuns:
9 Octombrie 2018

Doamne ajută!

Regret dar nu se poate. Există anumite exigențe ale vieții liturgice care nu pot fi „diluate”.

Sunt convins că veți găsi nași însă este nevoie poate să căutați cu mai multă atenție și să vă rugați lui Dumnezeu să vi-i descopere.

Mă rog lui Dumnezeu să vă ajute să vă duceți la capăt gândul cel bun!

pr. Andrei 

Teodora anghel a răspuns:
13 Noiembrie 2018

Bună ziua! Am născut un bebe acum o luna urmează sa ii se citească molifta de 40 de zile apoi botezul
Nașii nu sunt cununați, trebuie sa fie cununați ca să poata boteza?

pr Andrei Atudori a răspuns:
13 Noiembrie 2018

Doamne ajută!

Ca să boteze împreună trebuie să fie cununați, altfel numai unul dintre ei poate fi naș iar celălalt asistă la slujbă ca orice alt invitat. Să aveți în vedere însă și faptul că nașii copilului ar trebui să fie creștini ortodocși cu viață morală ce poate fi oricând un exemplu pentru fina/ul lor. Alegeți nașii cu chibzuință și mare atenție!

Pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons