Este posibilă cununia religioasă fără nași?

Foto: Benedict Both

Bună ziua,

În câteva luni eu și partenerul meu urmează să ne unim destinele, amândoi suntem trecuți de 27 de ani și ne dorim să facem cununia religioasă, însa nu dorim să avem nași. Părinții noștri sunt sănătoși și în putere, noi suntem îndeajuns de maturi și, deși ne dorim să respectăm toate tradițiile posibile, consideram că aceasta nu ni se potrivește. Am citit diverse opinii pe internet în care se confirmă cât de cât că există posibilitatea unei cununii religioase fără prezența unei perechi de nași, însă vă scriu în speranța obținerii unei confirmări. Vă mulțumesc mult și aștept răspuns.

pr Andrei Atudori a răspuns:
11 Septembrie 2018

Doamne ajută!

Mihaela, opiniile pe care le-ai citit pe internet sunt false. Dacă cineva - oricine - susține că se poate face Sfânta Taină a Cununiei fără nași (ortodocși cununați), acela nu știe despre ce vorbește.

Nașii de cununie nu sunt o simplă „tradiție” ce trebuie de respectată sau care poate să nu fie respectată. Nașii de cununie sunt o „instituție”! Ei au un rol activ în cadrul slujbei Tainei Sfintei Cununii și în viața familiei care se întemeiază prin aceasta.

Mă bucur că părinții vă sunt în putere și sănătoși! Așa să îi țină Dumnezeu multă vreme! Dar nu amestecați lucrurile. Nașii nu îi înlocuiesc pe părinții, ci îi completează! Faptul că sunteți îndeajuns de maturi nu vă „eliberează” de necesitatea de a fi „nășiți”. Nașii nu atentează la maturitatea (maturizarea) voastră, ci o susțin!

Căutați-vă o pereche de nași ortodocși cununați, mergeți și primiți Sfânta Taină a Cununiei și bucurați-vă de binecuvântările lui Dumnezeu din viața voastră! Când ne înțelegem și ne trăim credința, ne-o asumăm în întregime, nu doar în aspectele ce ne convin ci și în cele care nu prea ne plac sau care credem că nu ni se prea potrivesc. 

Vorbiți despre asta cu părintele vostru duhovnic. Dacă nu aveți unul, căutați-vă!

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

 

Lacramioara a răspuns:
5 Octombrie 2018

Buna ziua..sant la a doua casatorie cu sotul meu..santem de un an de zile cununati civil dar nu am reusit sa ne cununam religios..sotul meu a mai fost plecat din tara..acum s a intors si vrem sa ne cununam..sa nu mai traim in pacat..problema este urmatoarea..nu reusim sa gasim nasi..avem pe cineva dar vor cu petrecere..restaurant..invitati..noi nu avem nevoie de asa ceva..ce este de facut..nu exista nici o posibilitate sa ne cununam fara nasi?..am obtinut si aprobare de la mitropolie..dispensa..bunavointa avem..sotul meu este posibil sa plece iar..viata e asa cum e..nu se stie niciodata..ce se poate intampla..chiar nu se poate sa ne cununam fara nasi?

pr Andrei Atudori a răspuns:
9 Octombrie 2018

Doamne ajută!

Regret dar nu se poate. Există anumite exigențe ale vieții liturgice care nu pot fi „diluate”.

Sunt convins că veți găsi nași însă este nevoie poate să căutați cu mai multă atenție și să vă rugați lui Dumnezeu să vi-i descopere.

Mă rog lui Dumnezeu să vă ajute să vă duceți la capăt gândul cel bun!

pr. Andrei 

Corina a răspuns:
11 Ianuarie 2019

Buna ziua.
Ati reusit sa gasiti nasi si sa faceti cununia religioasă?
Poate va putem ajuta in acest sens.

pr Andrei Atudori a răspuns:
14 Ianuarie 2019

smileyyes

Doamne ajută!

Ionuț a răspuns:
13 Ianuarie 2019

Lacramioara,va cununăm noi daca vreți fara tam tam ci doar sa nu mai trăiți în păcat.Ionut și Daniela .0774963467

pr Andrei Atudori a răspuns:
14 Ianuarie 2019

smileyyes

Doamne ajută!

Munteanu a răspuns:
17 Ianuarie 2019

Putem cununa noi, Marian și Mihaela din Arad.0767115848

pr Andrei Atudori a răspuns:
18 Ianuarie 2019

smileyyes

Teodora anghel a răspuns:
13 Noiembrie 2018

Bună ziua! Am născut un bebe acum o luna urmează sa ii se citească molifta de 40 de zile apoi botezul
Nașii nu sunt cununați, trebuie sa fie cununați ca să poata boteza?

pr Andrei Atudori a răspuns:
13 Noiembrie 2018

Doamne ajută!

Ca să boteze împreună trebuie să fie cununați, altfel numai unul dintre ei poate fi naș iar celălalt asistă la slujbă ca orice alt invitat. Să aveți în vedere însă și faptul că nașii copilului ar trebui să fie creștini ortodocși cu viață morală ce poate fi oricând un exemplu pentru fina/ul lor. Alegeți nașii cu chibzuință și mare atenție!

Pr. Andrei

Deasy a răspuns:
20 Ianuarie 2019

Buna ziua! Ne vom casatori in cateva luni, dar nasii pe care ni-i dorim nu sunt cununati. Ei sunt un model pentru noi, se iubesc si se inteleg intru toate, asa cum rar mi-a fost dat sa vad la alte cupluri cununate, au un copil pe care il cresc cu multa dragoste si daruire. Ne intelegem foarte bine cu ei, ne vizitam si ne ajuta cu sfaturi, nu ne putem imagina sa avem alti nasi. Si ei isi doresc sa ne fie nasi, dar nu vor sa faca nunta si nici noi nu vrem sa ii constrangem sa faca ceva ce nu-si doresc. Ne pot cununa totusi cu o dispensa de la mitropolie? Cum sa procedam? Multumesc

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Februarie 2019

Doamne ajută!

Dacă nu sunt cununați nu vă pot fi nași de cununie. Cum să vă fie călăuze pe cale câtă vreme ei nu vor să pășească pe acest drum?! Nu vă amăgiți unii pe alții! 

Nu se dă dispensă pentru așa ceva.

Dumnezeu să vă ajute să vă găsiți nașii potriviți!

pr. Andrei

 

Anda a răspuns:
24 Februarie 2019

Buna ziua! Ma voi casatori in curand iar ca nasa imi doresc sa fie prietena mea din copilarie, doar ca ea nu este casatorita. Am auzit ca se poate sa fie nasa daca tatal ei imi face de nas. E adevarat!?Va multumesc.

pr Andrei Atudori a răspuns:
17 Aprilie 2019

Doamne ajută!

Nu este adevărat! Ea nu vă poate fi nașă împreună cu tatăl ei. Ca să vă cunune trebuie să fie cununată.

Dumnezeu să vă lumineze!

pr. Andrei

... a răspuns:
4 Mai 2019

Parintii ne pot fi nasi?

pr Andrei Atudori a răspuns:
10 Mai 2019

Doamne ajută!

Nu. În niciun caz părinții nu pot fi nași de cununie așa cum nu pot fi nici nași de botez pentru proprii lor copii.

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons