Logodna se poate face separat de Cununie și fără nași?

Foto: Oana Nechifor

Sărut dreapta!

Slujba Logodnei se poate oficia separat de Taina Cununiei și fără nași, adică un fel de slujbă de sfințire a inelelor?

pr Andrei Atudori a răspuns:
13 Noiembrie 2018

Doamne ajută!

Andrei, în zilele noastre Logodna nu se mai săvârșește separat de Sfânta Taină a Cununiei și nici nu este posibilă săvârșirea ei fără nași.

La începutul slujbei din Molitfelnic scrie așa:

„După dumnezeiasca Liturghie, preotul, aşezând o masă în mijlocul bisericii, pune Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie pe masă, aprinzând şi făcliile în sfeşnice. Şi venind cei care vor să se logodească, stau în mijlocul bisericii înaintea mesei: mirii în mijloc (bărbatul în dreapta, adică spre sud, mireasa în stânga, adică spre nord, nașul în dreapta bărbatului, nașa în stânga miresei.) Preotul, luându‑le inelele, le pune pe Sfânta Evanghelie, al bărbatului de‑a dreapta, iar al femeii de‑a stânga, dând naşilor făclii aprinse să le ţină în mâna dreaptă; şi binecuvântând de trei ori capetele celor ce se logodesc… etc.” (Molitfelnic, Ed. IBMBOR, București, 2013, pg. 79).

Vezi? Textul vorbește de la sine!

De ce nu se săvârșește separat de Cununie? Pentru evitarea unor consecințe canonice neplăcute la care s-ar expune logodnicii care, între logodna si Cununie s-ar despărți, din diferite motive.

Nu există în rânduiala Bisericii nici o altă rugăciune/slujbă de binecuvântare a inelelor.

Toate cele bune!

pr. Andrei

Ansrei Sofian a răspuns:
13 Noiembrie 2018

Doamne ajuta! Multumesc părinte Andrei!

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons