Mama m-a blestemat să nu pot avea niciodată copii. Mi-e frică, ce pot face?

5 Iulie 2017 blestem
Foto: Oana Nechifor

Părinte, mă macină o întrebare și încerc să găsesc răspunsul... Aș dori tare mult să mă ajutați cu un sfat... Sunt o persoană care s-a născut într-o familie cu credință în Dumnezeu – bunicii mei erau oamenii bisericii și așa ne-au educat și pe noi, nepoții. Merg la biserică, mă rog, țin post, am credința că tot ceea ce sunt ca om este doar voința Bunului Dumnezeu, care m-a ajutat și m-a călăuzit mereu. Mama mea are o problemă de sănătate, e bolnavă cu nervii, are sindrom bipolar de foarte mulți ani și, în manifestările ei de furie ne blestemă pe toți membrii familiei. În anii trecuți, când am mers în țară (eu locuiesc și sunt căsătorită în Grecia), am găsit-o într-una din zilele grele și a început să mă blesteme să nu fac copii niciodată.

Eu și soțul meu încercăm să devenim părinți de aproape trei ani și, după multe tratamente și proceduri nu am reușit. În mintea mea mi-au rămas, însă, cuvintele mamei mele… Mă rog mereu pentru mama să o ajute Dumnezeu, să o îndrepte pe calea cea bună, să îi dea sănătate și să îi ierte păcatele… Ce să fac? Blestemul ei s-a abătut asupra mea? Am mers la Sfântul Nectarie în Eghina, la Sfântul Efrem la Nea Makri și trimit pomelnice cu numele tuturor din familie la Sfântul Munte Athos…

5 Iulie 2017

Soră Adriana,

Folosirea cu ușurătate a blestemului, ne învață Părinții Bisericii, arată o intenție rea, o stare de răzvrătire, de răzbunare, în fond de înstrăinare de Dumnezeu. Dar oare atunci când blestemele sunt aruncate din motive reale au efecte asupra noastră, mai ales cele rostite de părinți ori de preoți? Sfântul Paisie Aghioritul afirmă fără echivoc: „Blestemul prinde atunci când există la mijloc nedreptatea”. La rândul său, marele nostru duhovnic, părintele Cleopa, ne atenționează: „Blestemul de mamă este ca blestemul de preot, se prinde. Nu blestemați copiii, că se prinde. Nu spuneți la supărare, într-o încercare, anumite cuvinte grele, pentru că ele se prind”. Reținem, așadar, că nedreptatea, supărarea, mâhnirea provocate celor din jurul nostru pot atrage după ele blestemul. În cazul prezentat, dacă mama suferă de anumite afecțiuni psihice, nu putem considera că blestemele ei sunt spuse în mod conștient – neavând efect asupra familiei voastre. Pentru a vă împăca conștiința, cereți duhovnicului să vă citească rugăciuni de dezlegare de blestem.

Cu bune doriri,

pr. Mihail

Adaugă comentariul tău

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons