Orice persoană are înger păzitor sau numai persoanele botezate?

7 Noiembrie 2016 Pr. Andrei Atudori ingeri, botez
Foto: Oana Nechifor

Sarut mana! As vrea sa stiu daca orice persoana are inger pazitor, sau numai persoanele botezate. De asemenea, se poate insemna cu sfanta cruce un bebelus nebotezat? Poate fi pomenit in rugaciune inainte de botez? Va multumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Noiembrie 2016

Doamne ajută!

Otilia, într-una dintre rugăciunile de la Taina Sfântului Botez, preotul spune așa: „Însoţeşte viaţa lui cu înger de lumină, ca să-l izbăvească pe el de toată bântuiala potrivnicului, de întâmpinarea celui viclean, de demonul cel de amiază şi de năluciri rele”.

La întrebarea „Cei care nu sunt botezaţi au înger păzitor?”, Sfântul Paisie Aghioritul a răspuns așa: „Numai cei botezaţi au înger păzitor; cei nebotezaţi nu au înger păzitor, ci sunt ocrotiţi de Dumnezeu. De la Botez, îngerul păzitor îşi asumă răspunderea faţă de cel botezat și îl însoţeşte toată viața lui” (în Despre rugăciune. Volumul VI. Cuvinte duhovnicești).

Sigur că poți însemna cu semnul Sfintei Cruci pruncul nebotezat. De asemenea, îl poți pomeni (te poți ruga pentru el) în rugăciunile personale. În pomelnicul pe care îl dai la biserică îl vei trece după ce va fi botezat.

Dumnezeu să vă ocrotească pe tine, pruncul tău și întreaga ta familie!

Cu gânduri bune,

pr. Andrei

PS: Iată două scurte articole despre îngerul păzitor:

Îngerul păzitor îl primim la Botez

Puterea îngerului de la Botez

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: botez, Sfânta Taină a Botezului, înger, înger păzitor

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons