Pot să fac un parastas cu două luni mai târziu decât ar fi trebuit?
 

Foto: Oana Nechifor

Parinte, eu nu am avut posibilitatea să fac parastasul de un an pentru mama mea la data care trebuia. Pot să îl fac chiar cu o întârziere de doua luni? Multumesc anticipat pentru răspuns. Domnul să vă binecuvinteze!

pr Andrei Atudori a răspuns:
11 August 2017

Doamne ajută!

Sigur că puteți face, chiar dacă au trecut două luni. Românul spune că e mai bine mai târziu decât niciodată. Nu cred că cineva trebuie să se fixeze pe sorocul de pomenire în sine (deși e bine să îl respecte ori de câte ori este posibil), ci pe importanța pomenirii. Fie că pomenirea se face la timp, fie că se face mai devreme sau că se face mai târziu, esențial este să se facă, pentru că importante sunt rugăciunile. 

Apoi, să nu creadă cineva că dacă a făcut ceea ce era dator pentru cei adormți ai săi, la timpurile de pomenire rânduite, și-a luat de-o grijă și poate aștepta încă un an până la următoarea pomenire. Grija pentru cei adormți trebuie să fie permanentă și se manifestă prin pomenirea în rugăciunile personale, prin pomenirea la Sfânta Liturghie și prin fapte de milostenie, iar pentru toate acestea nu sunt soroace. Ele sunt lucrări permanente.

Gând bun!
Pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons